Geestelijk leider Z-Korea treedt af

SEOUL, 13 APRIL. De leider van de grootste boeddhistische orde in Zuid-Korea, Suh Eui Hyon, is vandaag afgetreden na weken van protesten van opstandige monniken tegen zijn functioneren.

Suh wordt er door de Zuidkoreaanse autoriteiten van verdacht de afgelopen jaren miljoenen guldens te hebben ontvangen van een bouwondernemer. Begin deze week bezetten woedende monniken het kantoor van Suh en eisten zijn aftreden. De politie kwam tussenbeide en arresteerde meer dan honderd monniken, zowel aanhangers als tegenstanders van Suh. “Ik biedt het volk mijn diepe verontschuldigingen aan”, zei Suh vandaag, “de reden dat ik niet eerder ben afgetreden was dat ik verdere chaos wilde voorkomen.” De afgetreden ordeleider liet zich niet uit over de vraag of hij inderdaad steekpenningen heeft ontvangen. (Reuter)