Forse premie in Spanje voor oude auto

MADRID, 13 APRIL. Vanaf deze week is het voor de Spanjaarden met een oude auto extra goedkoop een nieuw exemplaar aan te schaffen. In een poging om de kwakkelende Spaanse auto-industrie een nieuwe impuls te geven, heeft de Spaanse regering besloten extra belastingsubsidies te verlenen op de aankoop van een nieuwe auto. Eigenaren van auto's die tien jaar of ouder zijn kunnen het komende half jaar rekenen op een voordeeltje van 100.000 peseta's (ongeveer 1400 gulden) bij een nieuwe aankoop. Voorwaarde is dan wel, dat zij hun oude exemplaar voor de sloop aanbieden.

De nieuwe belastingmaatregel is ingevoerd op verzoek van de autofabrikanten, nadat eerder in Frankrijk soortgelijke maatregelen werden genomen. De auto-verkopen van het zwaar door de economische crisis geteisterde Spanje liepen het afgelopen jaar met een kwart terug, de helft meer dan het Europese gemiddelde.

Veel buitenlandse merken hebben produktie-eenheden in Spanje gevestigd: de industrie is goed voor een half miljoen werknemers en nog eens een zelfde hoeveelheid arbeidsplaatsen in toeleverende bedrijven. Vrijwel alle producenten van auto's zitten op dit moment in de rode cijfers. De afgelopen maanden werden onder andere bij Volkswagen in Barcelona acties tegen saneringen gehouden.

Onder druk van de omstandigheden bieden verschillende merken nog eens extra prijsverlagingen aan op hun modellen, die kunnen oplopen tot tegen de drieduizend gulden. De aanschafprijs van nieuwe auto's in Spanje behoort daarmee tot de laagste in Europa. Of de maatregelen het gewenste effect hebben is onduidelijk. Tweedehands auto's in Spanje zijn extreem duur bij een uitermate gering aanbod. Spanjaarden rijden hun auto's volledig op, hetgeen gezien het droge klimaat vaak aanzienlijk langer dan tien jaar kan duren.

    • Steven Adolf