...en zijn adviseur raakt opgewonden

Het zijn drukke dagen voor Frits W, de mediastrateeg van Brinkman. Zijn semafoon en zijn zaktelefoon piepen voortdurend als hij in de bus van Brinkman door het land toert. Gisterochtend krijgt hij het even te kwaad. “Jongens, Kok gaat morgen naar de manifestatie van de gezamelijke ouderenbonden in Eindhoven. Dan moet Brinkman ook, we gooien het programma om”, zegt Wester, terwijl hij PvdA-voorlichter Dig Istha aan de lijn probeert te krijgen.

De PvdA zegt echter even later persoonlijk aan Wester toe dat lijsttrekker Kok niet gaat. De campagneleider vertelt opgelucht het nieuws aan de meereizende journalisten. “De PvdA heeft me verzekerd dat Kok niet naar Eindhoven afreist, dus als hij wel gaat liegen ze.” Wester is er niet helemaal gerust op. Na een paar belrondjes verneemt hij dat staatssecretaris Wallage (sociale zaken) en het bij de ouderen populaire Kamerlid G.J. van Otterloo vanmiddag in het Philips-stadion de PvdA zouden vertegenwoordigen.

Haastig belt Wester het CDA-partijbureau in Den Haag. “We sturen staatssecretaris Heerma, maar er moet nog iemand heen. Vraag aan Frans-Jozef (Kamerlid Van der Heijden, red.) of hij ook gaat. We moeten een grote tegenover Wallage zetten. Frans-Jozef moet daar bij zijn.” De Brinkman-toernee komt niet in gevaar. Wester heeft weer een probleem uit de wereld geholpen. (KG)