Dit kwartaal weer minder ontsnapte gevangenen

DEN HAAG, 13 APRIL. Het aantal ontsnappingen uit gevangenissen is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gedaald. In de eerste drie maanden van 1994 ontsnapten vier gedetineerden; vorig jaar om deze tijd waren dat er 31. De vier die dit jaar wisten te ontkomen zijn allen weer aangehouden. Dat heeft de directie gevangeniswezen van het ministerie van justitie gisteren bekendgemaakt.

Sinds 1984 is het aantal ontsnappingen elk jaar afgenomen. In dat jaar ontkwamen nog 118 gevangenen, of 3,8 procent van de totale gevangenispopulatie.

Vorig jaar ontkwamen 59 gevangenen (0,9 procent). Van hen heeft de politie er tot nu toe 45 weer opgepakt. Volgens het departement van justitie neemt het geweld dat bij de ontsnappingen wordt gebruikt, zoals gijzelen van bewaarders, niet af. Van de vier gedetineerden die dit jaar uitbraken gebruikten er drie geweld. Vorig jaar ging bijna de helft van de ontsnappingen met geweld gepaard.

Uit het kwartaalbericht van het gevangeniswezen blijkt verder dat het aantal heenzendingen van verdachten wegens een tekort aan celruimte afneemt.

In het laatste kwartaal van 1993 hadden 1.235 heenzendingen plaats, in het eerste kwartaal van dit jaar 1.169. Dat komt vooral door een verbetering van de situatie in het arrondissement Amsterdam. Werden daar de laatste drie maanden van 1993 nog 260 verdachten heengezonden, het afgelopen kwartaal waren dat er 82. Ook in het arrondissement Haarlem werden minder verdachten heengezonden: 77 nu, tegen 130 in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Justitie heeft inmiddels de beschikken over 8.143 cellen. In 1988 waren dat er nog 5.488. Aan het eind van 1995 moeten er in Nederland volgens de planning van het departement bijna 12.000 cellen zijn.