Directeur stapt op bij Jopie Huismanmuseum

WORKUM, 13 APRIL. Directeur /conservator Wim van Straten (64) van het Jopie Huismanmuseum in Workum is opgestapt wegens een conflict met het stichtingsbestuur van het museum over bevoegdheden.

Van Straten, een vertrouweling van de schilder, heeft per 1 juni ontslag genomen. Hij stelt dat er een meningsverschil is met de voorzitter van het stichtingsbestuur, oud-burgemeester J. van der Meer van Nijfurd, over de plaats en het karakter van het museum in de nationale en internationale museumwereld.

Het museum plaatste onlangs een advertentie voor een nieuwe -betaalde- conservator, omdat Van Straten die vijf jaar geleden als vrijwilliger werd aangetrokken met de VUT zou gaan. Zijn vertrek blijkt echter een gevolg te zijn van de ontstane vertrouwenscrisis. In januari tekende de directeur nog een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Van Straten zat van 1985 tot 1989 op verzoek van Huisman in het stichtingsbestuur. Na zijn VUT in 1989 werd hij aangetrokken als conservator, een vrijwilligersbaan.

Van Straten is het oneens met de promotieplannen die Van der Meer met het Jopie Huismanmuseum zou hebben. Van der Meer zou daarvoor, buiten de conservator om, een adviesbureau hebben ingeschakeld. Nieuwe bezoekers konden worden aangetrokken uit Duitsland en Oostenrijk, onder meer door het samenstellen van recreatietrips waarbij een bezoek aan het museum gecombineerd werd met bezoeken aan andere bezienswaardigheden, zoals de Afsluitdijk en de Deltawerken.

Van Straten zegt vooraf niet in deze plannen te zijn gekend, terwijl die volgens hem onder diens verantwoordelijkheid vallen. Van Straten is ook inhoudelijk tegen het plan. Hij meent dat het museum zich voornamelijk op Nederlandse bezoekers moet richten omdat is bewezen dat de kracht van het museum in haar kleinschalige, herkenbare karakter ligt. Van Straten adviseerde het museum om internationale contacten op te doen op een congres in Belfast volgende maand, waar het Europees museum van het jaar wordt gekozen. Het Jopie Huismanmuseum is hiervoor genomineerd. “Ik sta nog steeds achter het museum, de schilder Jopie Huisman en de tientallen vrijwilligers die het museum mede tot een groot succes hebben gemaakt”, aldus Van Straten. Huisman zelf onthoudt zich van commentaar. Van der Meer was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. De laatste twee jaar trok het museum gemiddeld 150.000 bezoekers in negen maanden tijd. (Het museum is 's winters drie maanden dicht).