De good and bad guys van de PvdA

De PvdA kent in deze campagne good guys en bad guys. Partijleider Kok is onmiskenbaar de lieverd van de lijst. Zo greep hij zondag tijdens een radiodebat tussen de lijsttrekkers in toen verslaggever Cees Sorgdrager Brinkman over diens commissariaat een paar tamelijk normale vragen wilde stellen. Dat, vond Kok, kon je de CDA-lijsttrekker niet aandoen.

Een dag eerder nog had de kroonprins van de PvdA, staatssecretaris Wallage, in de media aangedrongen op de antwoorden die Brinkman de volgende dag van Kok niet hoefde te geven. Wallage trok in zijn rol van slechterik zijn meest onschuldige gezicht. Maar dat verhinderde hem niet door de pogingen van het CDA heen te prikken om de discussie geheel van het commissariaat zelf af te leiden en te voeren naar de vraag of de KRO het programma Reporter had mogen uitzenden, waarin Brinkmans banden met het van belastingfraude verdachte (familie-)bedrijf werden onthuld. “Dat het CDA het alleen maar over de KRO wil hebben, is niet geloofwaardig”, zei Wallage. “Brinkman moet zijn zendtijd gebruiken om klare wijn te schenken over de zaak zelf.” De inval in het bedrijf van Brinkmans aangetrouwde oom was toch niet zomaar gepleegd? “De FIOD is een serieuze en stevige instantie die niet over één nacht ijs gaat”, zei Wallage.

Dat dacht PvdA-minister Ritzen ook. Op de VARA-radio zei hij vanochtend dat het tijd werd de vinger op de zere plek te leggen. Zelf had hij de tv-uitzending niet gezien; maar los daarvan vroeg Ritzen zich af: was het wel zo verstandig van Brinkman om dat commissariaat aan te nemen? Daar moest maar snel duidelijkheid over komen, vond de minister van onderwijs.

Zo heeft iedereen in deze verkiezingscampagne zijn eigen agenda. In die van Ritzen - “zeg maar Jo”, zei hij vanochtend tegen de VARA-verslaggever - staat bijvoorbeeld zijn eigen positie. Ritzen, die geen kandidaat voor de Tweede Kamer is, moet aan zijn toekomst denken, nu de PvdA ministersposten zal moeten inleveren. Pikant is daarom een scenario dat in de ambtelijke top van zijn departement de ronde doet en dat uitkomt op de naam van de toekomstige minister van onderwijs. Die naam luidt: Hirsch Ballin - “Zeg maar Ernst.” (JK)

    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • John Kroon