Congres VS steunt aanval op Serviërs

WASHINGTON, 13 APRIL. President Clinton heeft gisteren steun gekregen van de leiders van het Amerikaanse Congres voor de luchtaanvallen op de Bosnische Serviërs bij Gorazde. “We hebben nu een streep door het zand getrokken en om heel wat redenen moeten we bij elkaar blijven om het te laten werken”, zei de Republikeinse adjunct-oppositieleider in het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, na een onderhoud met Clinton.

De president zei aan het begin van de bijeenkomst met Republikeinse en Democratische Congresleiders dat de NAVO vastbesloten was de Verenigde Staten te steunen in hun poging een einde te maken aan de oorlog in Bosnië. “Elke keer dat we vastberadenheid toonden, is het uiteindelijk ten goede gekomen aan het vredesproces en ik denk dat dat hier ook het geval zal zijn”, zei Clinton. Hij sloot niet uit dat de NAVO haar optreden zou uitbreiden naar andere 'veilige zones'.

De uitwerking daarvan liet hij over aan de Britse VN-opperbevelhebber in Bosnië, generaal Michael Rose. De bedoeling is dat Amerika niet het spits afbijt. “We werken nauw samen met generaal Rose en die heeft een heel agressieve kijk op zijn rol daar, hetgeen volgens mij goed is.” Clinton waarschuwde dat de Bosnische moslimregering geen misbruik mag maken van de luchtaanvallen op de Serviërs door haar eigen positie te versterken.

Amerika eist dat de Serviërs zich uit het gebied rond Gorazde terugtrekken naar de scheidslijnen van 30 maart, voordat het Servische offensief begon. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken sloot niet uit dat de NAVO geweld zou gebruiken om de Serviërs terug te drijven. President Clinton zei nogmaals dat hij de Russische president Jeltsin had verzekerd dat hij geen belang had om de luchtmacht van de NAVO te gebruiken om de uitkomst van de oorlog te beïnvloeden “maar we willen de VN-mandaten beschermen en we willen vredesonderhandelingen”, voegde hij daaraan toe.

Sommige Congresleden riepen, ondanks de steun aan Clinton, op tot een debat over het Amerikaanse gebruik van geweld. De Republikeinse Steve Buyer eiste dat Europa “de leiding neemt”. “Het is meer dan toevallig dat telkens Amerikaanse bommenwerpers de aanval hebben uitgevoerd”, zei Buyer. De Republikeinse senator William Cohen eiste verduidelijking van de Amerikaanse missie: “We hebben een dan-weer-wel en dan-weer-niet-beleid gehad van de kant van de regering.”

Bij de luchtaanval van maandag op Gorazde hebben drie van de vier bommen niet gefunctioneerd, volgens de woordvoerster van het Pentagon. Een bleef hangen, twee kwamen niet tot ontploffing en de vierde verwoestte een pantserwagen. Een tweede pantserwagen en een vrachtauto werden vernield door de boordkanonnen van een van de F/A-18-jachtbommenwerpers.

    • Maarten Huygen