Britse rem op verhuur vechtvideo aan jeugd

LONDEN, 13 APRIL. Kinderen in Groot-Brittannië krijgen een betere bescherming tegen de confrontatie - gewild of ongewild - met gewelddadige videofilms. Onder massale druk van het Lagerhuis ging de Britse minister van justitie, Michael Howard, gisteravond uiteindelijk schoorvoetend akkoord met een aanscherping van de wet op video-nasties.

De wetswijziging betekent dat de filmkeuring voortaan ook potentieel psychologische schade aan kinderen in haar oordeel over classificatie van videofilms moet betrekken. Eigenaars van videotheken kunnen tot twee jaar gevangenisstraf krijgen als ze kinderen films mee naar huis laten nemen die als niet geschikt zijn beoordeeld voor hun leeftijdsgroep.

Sinds de suggestie is gewekt - overigens onbewezen - dat twee jongetjes van tien jaar vorig jaar de driejarige Jamie Bulger vermoordden mede geïnspireerd door de videofilm Child Play 3 is in Groot-Brittannië de onrust over het gewelddadige en sadistische karakter van video- en televisiefilms gegroeid. Een moord in Cardiff, waarbij een man werd doodgeschopt, werd in verband gebracht met de film Juice. Child Play 3 werd opnieuw genoemd bij een delict in Manchester, waarbij een jong meisje werd gemarteld en gedood.

Lagerhuisleden kwamen onder druk te staan om 'iets' te doen. En de publieke opinie werd onlangs definitief gealarmeerd toen gerespecteerde Britse psychologen terugkwamen van het standpunt dat geweld op televisie niets te maken heeft met gewelddadig gedrag van kijkers.

Die pressie leidde uiteindelijk tot een wetsvoorstel van de fatsoensrakker David Alton, een Liberaal Democraat. Tot gisteren dacht minister Howard diens pogingen te kunnen wegwuiven. Maar de overmacht aan Lagerhuisleden, ook uit Howards eigen Conservatieve Partij, die met Alton wilden meestemmen, nam gisteren zo'n omvang aan dat de minister na overleg met premier Major alsnog overstag ging.

De voorstellen tot beperking van de verhuur van gewelddadige video's aan kinderen, die eerst als “onuitvoerbaar” door hem waren afgewimpeld, werden vannacht door Howard in het Lagerhuis gepresenteerd als had hij ze zelf bedacht en niet van Alton overgenomen.

Pag.5: Filmkeuring moet royaler snijden

Door de nieuwe regeling zal in Britse videotheken minder geweld, minder sex en minder anti-sociaal gedrag te huur of te koop zijn dan voorheen. De voorzitter van de Britse Filmkeuring, James Ferman, zegt dat hij van de minister de “spijkerharde garantie” heeft dat het inhoudelijke oordeel over geweld versus artistieke verdienste per film bij de filmkeurders blijft liggen. Het nieuwe is dat ze nu meer moeten letten op scènes die kinderen kunnen inspireren tot crimineel of gewelddadig gedrag.

“Van nu af aan”, zegt Ferman vandaag in The Times, “zullen we meer moeten snijden en hoger moeten indelen. Films die vroeger geschikt waren voor 15 jaar en ouder gaan nu naar 18 jaar en ouder, en aan sommige van de films geven we misschien helemaal geen videogoedkeuring meer.”

De wetswijziging brengt geen onbeperkt soelaas. Zo'n 24.000 videofilms vallen er niet onder. De voorlopige schatting is dat van de 400 films die jaarlijks worden gekeurd, zo'n 3 à 4 procent voortaan niet meer in de videotheken terecht zal komen.

    • Hieke Jippes