Britse regering lonkt naar Vera Lynn

LONDEN, 13 APRIL. Dame Vera Lynn, de sweetheart of the forces die voor Britse sentimenten een gevoelswaarde heeft bijna gelijk aan die van Winston Churchill, dreigt te ontbreken op de D-day-viering waartoe de Britse regering zich zo traag heeft laten bekeren. De regering-Major bevindt zich nu in de vernederende positie dat ze moet onderhandelen met rederij Cunard, eigenaar van het cruiseschip Queen Elizabeth II, in een poging Dame Vera los te weken uit een contract dat haar bindt om op D-day aan boord van dit luxe ship op te treden terwijl het rondvaart voor de kust van Normandië.

De zangeres van We'll meet again en White Cliffs of Dover, nu 76 jaar oud, zegt dat ze “teleurgesteld” is over het feit dat er zo lang gewacht is met een officiële uitnodiging aan haar dat Cunard met de eer kon gaan strijken.

De reactie van de Britse regering op het idee D-day te herdenken kan worden beschreven als traag en lusteloos. Nog in 1992 liet zij in antwoord op vragen in het Lagerhuis weten dat zij niet van plan was aandacht te besteden aan het feit dat het op 6 juni vijftig jaar geleden is dat geallieerde troepen landden op de stranden van Normandië. Enig enthousiasme was pas te bespeuren toen het in Whitehall doordrong welke publicitaire meerwaarde voor de natie er aan een dergelijke herdenking ontleend kon worden.

Nu wordt het optreden van John Major, zij aan zij met president Mitterand en president Clinton, beoordeeld als een ijzeren methode om Majors politiek gehavende aanzien op te vijzelen - en dat ook nog drie dagen vóór de Europese verkiezingen.

Thatchers' voormalige pr-consultants, Lowe Bell Communications, hebben de opdracht gekregen D-day vanuit Brits perspectief tot een succes te maken. Zij zijn nu druk doende Dame Vera, al was het maar voor een paar minuten, aan de zijde van de Britse regeringsdelegatie te krijgen wanneer die in Normandië poseert voor de camera's. Maar dat stuit waarschijnlijk op bezwaren bij de duur betalende gasten die verwachten dat Vera Lynn en Bob Hope - destijds de entertainer van de Amerikaanse troepen in het Verre Oosten - hen het hele weekeinde aan boord van de Queen Elizabeth II onderhouden.