Brinkman graaft kuil voor ander

Elco Brinkman zit op een graafmachine, hij graaft het eerste gat op de plek waar verzorgingstehuis De Kronehoef in Eindhoven gaat uitbreiden. Het is een van de plaatsen die de CDA-lijsttrekker aandoet nu hij met de 'Brinkmanbus' drie weken lang het land doortrekt op zoek naar kiezers. De bewoners van De Kronehoef windt hij niet om zijn vingers. “Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in”, becommentariëren twee bewoners van het tehuis zijn activiteit.

In de ochtenduren bezoekt Brinkman een basisschool voor allochtone kinderen in Nijmegen. Na een praatje met de leerkrachten kijkt hij nog even in de klaslokalen. Met nog grotere ogen dan de CDA'er soms zelf opzet kijken de jongste leerlingen Brinkman aan. “Ik ken hem wel”, zegt er een. “Dat is die man van het Christelijk Democratisch eh, eh.” “Je kunt het eten”, helpt Brinkman. “Oh ja, appel”. Brinkman lacht, kijkt op zijn horloge en is al weer op weg naar de volgende stop.

Op een schooltje voor verstandelijk gehandicapten schudt Brinkman nog wat handjes, voordat hij en zijn 'boys on the bus' op weg gaan naar Brabantse ondernemers in Eindhoven. “Dames, heren en als ik de kranten van de laatste dagen mag geloven - collega's”, begint de lijsttrekker. Hij steekt een verhaaltje af over het werkloosheidsvraagstuk. De zaal vol ondernemers komt vervolgens niet verder dan twee vraagjes. Het zit Brinkman zichtbaar mee.

De bejaarden in Eindhoven maken hem vervolgens het leven niet moeilijk, dus lijkt de laatste hindernis van de dag, bejaarden in Helmond, ook geen onneembare. Brinkman heeft bij hen echter al zijn krediet al verspeeld. “Jij moet gewoon de AOW koppelen aan de lonen, de mensen hebben dan geen pijn en jij krijgt je centen toch wel”, krijgt hij meteen naar het hoofd geslingerd. “We gaan het van jaar tot jaar bekijken, maar ik doe geen beloftes die ik niet kan waarmaken”, bijt Brinkman terug. “Dan heb ik nog een tip voor je: als je nou eens geen premier werd, maar minister van ontwikkelingssamenwerking, dan kun je je hobby uitvoeren: bezuinigen”, zegt een oudere Helmonder. Brinkman lacht. Maar niet van harte. (KG)

    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • John Kroon