Beurs roept directie Van Dorp ter verantwoording

AMSTERDAM, 13 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs zal de directie van de Van Dorp Groep op het matje roepen omdat de leverancier van kantoor- en schoolartikelen gisteren slordig omsprong met koersgevoelige informatie.

Commissaris voor de notering A. Vastenhouw moest daardoor gisteren alle transacties in aandelen Van Dorp schrappen. Een woordvoerder van beurs zei vanmorgen dat de beurs geen onderzoek zal starten naar mogelijk misbruik van voorwetenschap. “Met het schrappen van de transacties is de zaak afgedaan.” Vorige week legde Vastenhouw de handel in automatiseerder LCI ook al korte tijd stil nadat de jaarcijfers vroegtijdig waren uitgelekt. Ook de LCI-directie moet bij Vastenhouw verschijnen.

De directie van Van Dorp liet gisterochtend tijdens de aandeelhoudersvergadering weten dat de optimistische winstprognose in het jaarverslag voorbarig was. Kort na afloop van de aandeelhoudersvergadering kon Vastenhouw aan omzetten en koersverloop van het aandeel Van Dorp zien dat er iets aan de hand was. Pas in de loop van de middag kwam Van Dorp met een persbericht over de herziene winstverwachting. Toen bleek dat de directie die mededeling ook al had gedaan in de aandeelhoudersvergadering, schrapte Vastenhouw alle gisteren gedane transacties.

In februari liet Van Dorp nog weten dat het bedrijfsresultaat “zal uitkomen ruim boven de som van de bedrijfsresultaten van Van Dorp en de Agendagroep in 1993”. De Agendagroep, voorheen onderdeel van KNP BT, is per 1 januari aan de groep toegevoegd. In het jaarverslag, dat vorige week uitkwam, schreef Van Dorp dat de netto winst per aandeel zowel ten opzichte van 1993 (1,11 gulden) als in vergelijking met 1992 (5,48 gulden) zou stijgen. Daarbij was ook rekening gehouden met de vergroting van het aandelenkapitaal met 25 procent na de claimemissie (263.720 aandelen).

Door de tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal moet Van Dorp die optimistische prognose drastisch bijstellen. De omzet, zonder meerekening van de recente overnemingen, is in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald met circa 9 procent. Bovendien heeft de onderneming te kampen met stijgende grondstoffenprijzen en een toenemende druk op de verkoopprijzen. Daarom lijkt het Van Dorp “niet reëel de in het jaarverslag uitgesproken verwachting te handhaven”, tenminste als deze ontwikkeling de komende maanden aanhoudt.

“Uit het grillige omzetverloop in het eerste kwartaal blijkt dat een structureel herstel nog niet is ingezet”, aldus Van Dorp. Worden de nieuwe aanwinsten Agendagroep en Medistad Flexpak wel in de omzet van het eerste kwartaal meegerekend, dan is dat verkoopcijfer wel gelijk aan dat van vorig jaar over dezelfde periode.