ARGENTIJNSE EMPANADAS

Empanadas. Ze zijn in grote delen van Latijns-Amerika bijzonder in trek op feesten en partijen of als zomaar een hapje tussendoor. De vulling kan van alles zijn, zij het dat vaak wordt gestreefd naar een contrast aan smaken: hartig maar ook zoet, zacht maar ook gepeperd. In Argentinië is een combinatie van gehakt, ei, rozijnen, olijven en pepers gangbaar, maar ik geef hier een recept voor vegetarische empanadas.

Voor ongeveer 18 stuks:

Vulling

100 gram rozijnen, 1 glas witte wijn

1 kilo Hollandse spinazie (of 450 gram diepvriesspinazie)

100 gram gesnipperde ui, 4 fijngesneden bosuitjes

2 eetlepels olie

2 theelepels chilipoeder

200 gram jonge kaas, 2 hardgekookte eieren

2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

zout, (cayenne)peper

deeg

300 gram bloem, 165 gram boter

zout, 1 deciliter koud water

1 ei

Wel de rozijnen in de wijn. De spinazie intussen schoonmaken en goed wassen. Laat de groente met aanhangend water in een grote pan op hoog vuur en regelmatig omscheppend in ongeveer 5 minuten slinken. Spoel de spinazie in een vergiet met koud water af. Goed laten uitlekken. Fruit de stukjes ui en bosui 3 minuten in de olie en roer er dan het chilipoeder door. Snijd de kaas in kleine blokjes en de eieren in grove stukjes. Laat ook de rozijnen uitlekken. Snijd de spinazie fijn en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Meng alle ingrediënten voor de vulling (spinazie, rozijnen, kaas, ui, ei en pijnboompitten) in een kom. Op smaak brengen met zout en peper. Doe de bloem in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en roer deze door de bloem. Voeg zout en het koude water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dit gaat snel in een foodprocessor. Verdeel het deeg in twee porties. Rol elk stuk deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een dunne lap (2-3 millimeter dik). Steek uit het deeg rondjes van 10-12 centimeter doorsnee. Rol de restjes deeg op dezelfde manier uit. Neem een rondje, maak de rand ervan nat, schep wat vulling in het midden, vouw het deeg als een halve maan eroverheen en plak de randen tegen elkaar. Knijp met duim en wijsvinger een geschulpte rand (of versier de rand met een vork). Doe hetzelfde voor de andere rondjes en leg alle exemplaren op bakpapier op een bakplaat. Dek de empanadas af als u wilt wachten met bakken. Verwarm de oven op 200 graden Celsius voor. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de empanadas in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Zijn de empanadas bedoeld als onderdeel van een maaltijd, serveer er dan bonen in chilisaus bij en eventueel tomatensalade of een maïskolf.

    • Annelène van Eijndhoven