Albanië wil veroordeling Grieken door V-raad

NEW YORK/ATHENE, 13 APRIL. Albanië heeft de Veiligheidsraad gevraagd Griekenland wegens “staatsterrorisme” te veroordelen. Het verzoek is ingediend naar aanleiding van een ernstig grensincident, zondag. Albanië wees gisteren een Griekse diplomaat uit, waarna Athene hetzelfde deed met een Albanese diplomaat.

Zondag staken zes of zeven Grieken, gekleed in legeruniformen, de Grieks-Albanese grens over. Ze drongen door tot in het hoofdkwartier van de Albanese grenspolitie in Peshkopia en schoten er een officier en een soldaat dood; drie andere grenswachten werden gewond. De Grieken verdwenen met meeneming van zestien kalasjnikovs en drie pistolen. Maandag eiste een tot nu toe onbekende Griekse groepering, het 'Bevrijdingsfront van Noord-Epirus', de verantwoordelijkheid voor de actie op.

In een brief aan de Veiligheidsraad noemde de Albanese minister van buitenlandse zaken Serreqi het grensincident het laatste in een reeks. Hij vroeg de Veiligheidsraad de Griekse regering krachtig te veroordelen en Griekenland op de lijst te zetten van landen die zich schuldig maken aan staatsterrorisme.

Eerder gisteren wees Albanië de Griekse consul in Gjirokastër in het zuiden van Albanië uit wegens “activiteiten die niet in overeenstemming zijn met zijn functie”. De Griekse regering liet daarop weten een in Athene gestationeerde Albanese diplomaat uit te wijzen.

Griekenland heeft tegengesproken bij het incident in Peshkopia betrokken te zijn geweest en heeft de Albanese beschuldigingen afgedaan als “provocaties”. De Griekse regeringswoordvoerder, Venizelos, liet gisteren weten dat de politie een onderzoek instelt naar het incident van zondag en daarbij niet uitsluit dat het op touw is gezet door een tot nu toe onbekende extremistische groep. (Reuter, AP, AFP)