Albada Jelgersma gaat bij Unigro in de luwte opereren

ROTTERDAM, 13 APRIL. De grondlegger en volledige eigenaar van de levensmiddelengroothandel Unigro (Spar, Cirkel), E.Th.A.C. (Eric) Albada Jelgersma, treedt op 1 mei terug als bestuursvoorzitter. Albada Jelgersma, die wel in de hoofddirectie van Unigro (omzet 4,5 miljard gulden, 6500 werknemers) blijft, draagt zijn operationele taken over aan de andere directieleden.

De huidige vice-voorzitter, mr. R. ter Haar, volgt Albada Jelgersma op als voorzitter. Drs. B. Vos, die tot voor kort bestuursvoorzitter was bij het warenhuis Hema, versterkt de hoofddirectie en wordt verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten. De financiële man drs. R.J. Stoelenga, die op 1 september met pensioen gaat, wordt opgevolgd door W. Kranenburg, de huidige directeur economische zaken bij Unigro.

“Bedrijven van het formaat van Unigro mogen niet te lang afhankelijk zijn van één enkele man. Mijn beslissing om als voorzitter van de hoofddirectie terug te treden heb ik al enige tijd geleden genomen. Het wachten was op het goede tijdstip en op de juiste mensen”, motiveert Albada Jelgersma zijn besluit in het personeelsblad Unipers. De Unigro-woordvoerder voegde hieraan vanmorgen toe: “Albada heeft gezocht naar topmanagement en dat gevonden in de persoon van Vos, die hij zelf heeft gevraagd bij Unigro te komen.”

Albada Jelgersma zal zich concentreren op de representatie van Unigro, onder meer in het buitenland bij de internationale Spar-organisatie. Dit werk sluit aan bij Albada's wens om meer in de luwte te opereren.

De 'HCS-affaire' waarin Albada en zijn medeverdachten J.A.J van den Nieuwenhuyzen en L. Melchior onlangs werden vrijgesproken van misbruik van voorwetenschap, heeft volgens Albada in Unipers geen rol gespeeld: “Alle publiciteit rondom die zaak heeft er waarschijnlijk wel toe bijgedragen dat ik nog eens extra ben gewezen op de voordelen van een leven buiten bereik van de schijnwerpers.”

Onder de 'juiste mensen' van Albada is nieuwkomer Bas Vos de meest opvallende. De voormalige huisarts uit Sappemeer liet onlangs weten te vertrekken bij KBB-dochter Hema, omdat de reorganisatie rond was en hij geen belangstelling had om op de winkel te passen. Vos verwierf met de opbouw van een taxi-bedrijf en de reorganisatie van het GAK, de GMD en de Detam een reputatie van een keiharde saneerder.

De komst van Vos betekent volgens Unigro niet dat het mes wordt gezet in het winkelbedrijf. “We hebben net een reorganisatie achter de rug. Vos heeft bij de Hema bewezen dat hij ook iets kan opbouwen en dat is wat hij hier bij Unigro gaat doen. De laatste jaren is Unigro uitgebreid met allerlei bedrijven, waarvan de activiteiten op elkaar moeten worden aangesloten. De integratie is nog in volle gang”, zei de woordvoerder.