Ajax ontregeld door catenaccio van Volendam

AMSTERDAM, 13 APRIL. De verwachting was dat Volendam alleen financieel wijzer zou worden van de alternatieve locatie voor de competitiewedstrijd tegen Ajax. Uitwijken naar het Olympisch Stadion, het leek een ludiek idee van de penningmeester waar de trainer nooit blij mee kon zijn. Maar Wim Rijsbergen nam zijn eigen maatregelen en liet zijn elftal gisteravond bijna on-Nederlands voetballen. Catenaccio zoals het zelden is vertoond in de eredivisie. Ajax wist er geen raad mee en verloor het uitduel in Amsterdam met 1-0.

Dertigduizend toeschouwers waren getuigen van een voetbalwedstrijd met een handbal-achtig spelpatroon. Elf Volendammers nestelden zich in en rond het eigen strafschopgebied. Tien Ajacieden probeerden de muur te slechten. Middenvelders waren overbodig. Zo verdedigend als Volendam speelde, zo had het waarschijnlijk niet gespeeld in het eigen dorp. Maar het knusse stadionnetje krijgt een opknapbeurt en Volendam besloot op vreemde bodem zijn verdedigende tactiek van de laatste maanden nog maar eens aan te scherpen.

Ajax leek de vormcrisis te boven na de fraaie 5-0 zege op NAC vorige week. Toen konden de Amsterdammers zich naar hartelust uitleven met frivool voetbal. Tegen Volendam waren andere middelen nodig om de zege veilig te stellen. Hoge ballen, wachten op de rebound en schieten maar. Trainer Van Gaal had zijn hoop gevestigd op het afstandsschot maar zag tot zijn ontsteltenis dat de bal telkens voor de verkeerde voet van een Ajacied kwam. Die ene bevrijdende knal bleef uit. Wisselspeler Van den Brom zal zich vertwijfeld hebben afgevraagd waarom hij zijn specialiteit niet mocht laten gelden.

Ajax bleek te week voor krachtvoetbal. En Volendam miste de kwaliteit om aanvallend te spelen, verklaarde Rijsbergen, die bij zijn aanstelling in januari slechts een opdracht kreeg van het clubbestuur: Zorg dat je niet degradeert. Sindsdien behaalde de club in nood vijftien punten uit tien duels, een gemiddelde dat zelfs Ajax' moyenne overtreft. Met een voorsprong van ten minste vijf punten op de drie degradatiekandidaten lijkt de missie van Rijsbergen geslaagd.

Dat de succesvolle speelwijze niet om aan te zien is, telt pas volgend seizoen. Dan zullen de altijd kritische supporters zich roeren. Dan worden noodmaatregelen niet meer geaccepteerd in Volendam. Verwend als men is met technische spelers als Bond, Steur en Stefanovic. Tegen Ajax ontpopte een stugge mandekker zich als de grote uitblinker. De vele voorzetten waren een prooi voor de kopsterke Molenaar, die vervolgens alle ballen blind naar voren trapte.

De tactiek van Volendam werkte goed zolang het 0-0 bleef en bleek een wondermiddel, nadat de club tien minuten voor rust tegen alle verhoudingen in op voorsprong kwam. Wasiman speelde de bal vanaf de rechterkant 'over de hele'. Silooy tastte mist, waarna Obdam vrije doorgang kreeg. De Volendamse linksbuiten besloot tot een mislukt schot dat heel toevallig bij Stefanovic terecht kwam. Uit diens voorzet schoot de ongedekte Obdam de bal langs Van der Sar. De eerste de beste uitval was raak, 1-0. Ajax kreeg alleen de handen op elkaar wanneer Kanu zijn techniek etaleerde.

Het Amsterdamse publiek smeekte in de rust om Litmanen en George, het tweetal dat Ajax dit seizoen zo vaak op sleeptouw nam en de laatste vijf weken node werd gemist. Litmanen is hersteld van een spierblessure, George is terug uit Tunesië waar hij met Nigeria Afrikaans kampioen werd. Ze liepen zich warm en mochten na twaalf minuten hun rentree maken. Ajax speelde met meer variatie en kreeg een paar echte kansen. De Volendamse doelman Zoetebier reageerde flitsend op een inzet van Kanu en had geluk bij een schot van Overmars. Via de buitenkant van de paal verdween de bal naast het doel.

Volgens Van Gaal ontbrak het Ajax aan geluk. Dat kan de beste overkomen, hoorde je hem denken. En de beste zal volgens de trainer uiteindelijk kampioen worden. Maar de landstitel lijkt zijn glans te verliezen nu Ajax het tevergeefs van hoge ballen moet hebben. Na Parma, NEC en Feyenoord bleken ook de semiprofs van Volendam in staat het Amsterdamse hogeschoolvoetbal doelmatig te ontregelen. FC Twente mag het zondag gaan proberen.

    • Jaap Bloembergen