7.000 aanvragen voor nieuw voetbalkanaal

HILVERSUM, 12 APRIL. Voor abonnementen op live-uitzendingen van voetbalwedstrijden uit de PTT-telecompetitie op breedbeeldtelevisie, zijn tot nog toe zo'n 7.000 aanvragen binnengekomen. Dat meldt desgevraagd TV-plus, de organisatie van NOS, NOB, PTT en Philips die in Nederland breedbeeldtelevisie verzorgt.

TV-plus heeft samen met het filmkanaal Filmnet de abonnee rechten op het live uitzenden van competitiewedstrijden overgenomen van de NOS. Deze omroep mag geen abonneetelevisie verzorgen. Gisteravond zonden TV-plus en Filmnet de eerste wedstrijd uit: Volendam-Ajax.

Volgens TV-plus houdt het aantal van 7.000 aanvragen voor abonnementen op de voetbalwedstrijden niet automatisch in dat er evenveel breedbeeldtoestellen staan in Nederland. “Het betekent dat deze mensen via hun kabelnet het signaal van TV-plus kunnen ontvangen”, zegt een medewerker. In principe is het niet nodig een breedbeeldtoestel aan te schaffen om de wedstrijden te kunnen zien. Nodig zijn een zogenoemde D2-MAC decoder en een 'smart card' waarmee het signaal van TV-plus gedecodeerd kan worden. D2-MAC is de transmissienorm die breedbeeldtelevisiemogelijk maakt. “Veel moderne televisieapparaten zijn geprepareerd voor D2-MAC”, aldus de woordvoerder van TV-Plus. “Voor oudere types is een kastje te koop of te huur.” Nadeel bij het ontvangen van een breedbeeldsignaal op een 'gewone' televisie, is dat de zijkanten van het beeld zijn 'afgesneden'. Bij moderne toestellen kan daarin worden voorzien door onder en boven in het beeld zwarte balken te zetten. “Wij zorgen er overigens wel voor dat de doelpunten vallen in het 'vierkant' van de traditionele apparatuur.”

TV-Plus wordt ook benaderd door kabelnetten met de vraag hoe het signaal kan worden doorgegeven. Veel kabelnetten krijgen daarover vragen van kijkers. Het signaal is met een schotel op te vangen. De directie van TV-Plus overlegt vandaag met de VECAI, het overkoepelend orgaan vvan kabelnetten, over het doorgeven van het signaal van TV-Plus.

Wat het in beeld brengen van de wedstrijden betreft voor breedbeeldtelevisie is er voor cameramensen weinig verschil met het 'traditionele' formaat. “Cameramensen leren snel omgaan met het bredere beeld. Binnenkort zullen alle wedstrijden met breedbeeldcamera's worden opgenomen. Voor Studio Sport wordt exact hetzelfde beeldmateriaal gebruikt. Daarvan zal alleen een deel van de zijkanten niet te zien zijn”, aldus TV-Plus.

Vorige week bepaalde het Commissariaat voor de Media dat de NOS de abonneerechten aan TV-Plus mocht verkopen, mits de omroep zich zou terugtrekken uit het project. Ook het commentaar mocht niet door de NOS worden verzorgd. De mediawet verbiedt omroepen in het publieke bestel zich dienstbaar te maken aan winst door derden.