Westerse concerns gaan olie zoeken in Siberië

IRVING (Texas), 12 APRIL. Vier Westerse oliemaatschappijen - Texaco, Exxon, Amoco en Norsk Hydro - hebben samen een nieuw bedrijf gevormd voor het zoeken naar olie en het ontwikkelen van de olieproduktie in het Timan Pechora bassin in het poolgebied van Noordwest-Siberië.

De drie Amerikaanse oliebedrijven en hun Noorse partner willen meer dan 100 miljoen dollar investeren in een studie van het Roman Trebsa olieveld, het grootste van elf ontdekte offshore olievoorkomens in Timan Pechora. De investeringsbeslissing is nog afhankelijk van goedkeuring van de Russische autoriteiten van een overeenkomst voor het delen van de olie-opbrengsten. Dit hebben de vier maatschappijen gisteren in Irving bekendgemaakt. Texaco en Exxon krijgen elk een belang van 30 procent in de nieuwe onderneming Timan Pechora Comp., en Amoco en Norsk Hydro elk 20 procent.

Het nieuwe olieproject ligt in de Pechora Zee, op een afstand van 1.600 kilometer ten noordwesten van Moskou, binnen de Poolcirkel. Het contract van de vier maatschappijen beslaat een gebied van 10.700 vierkante kilometer en de totale oliereserve wordt volgens Texaco geschat op 2 miljard vaten (van 159 liter). De Timan Pechora Company hoopt 50 jaar lang werkzaam te zijn in het nieuwe gebied en er 46 jaar lang olie te kunnen winnen.

Volgens Texaco zijn er door de Russische staatsmaatschappij voor olie-exploratie Arkhangelskgeologia al meer dan 130 proefboringen verricht, waarvan 60 procent succesvol. “Deze samenwerking is ontworpen om de enorme kansen in het gebied te benutten”, aldus de vice-president van Texaco Peter Bijur gisteren.

De Timan Pechora Company wacht wel een grote uitdaging door de extreme klimatologische omstandigheden op de Pechora Zee en het gebrek aan enige infrastructuur. Ook zijn de geologische en milieu-omstandigheden in dit gebied met zijn perma-frost ondergrond moeilijk, aldus de Texaco-topman.

De Timan Pechora Company streeft er naar dit jaar te beginnen met het veldonderzoek. Volgens K.T. Kroone, directievoorzitter van de Exxon-dochteronderneming Exxon Ventures, zal het nieuwe bedrijf na goedkeuring van het produktie-verdelingscontract beginnen met seismisch onderzoek en het verrichten van een beperkt aantal proefboringen om de bevindingen van Arkhangelskgeologia te testen. (AP)