Voor hulp bij uitbraak zeven jaar cel geëist

DEN HAAG, 12 APRIL. Voor het gerechtshof in Den Haag is gisteren zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen twee voormalige bewaarders van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van het huis van bewaring De Schie in Rotterdam. Het duo, twee Rotterdammers van 27 en 31, heeft begin 1993 zware criminelen geholpen te ontsnappen.

In augustus veroordeelde de rechtbank in Rotterdam beiden tot vijf jaar. Zowel het openbaar ministerie als de twee verdachten gingen tegen het vonnis in beroep.

Op 19 februari vorig jaar ontsnapte uit de EBI van De Schie een 35-jarige Italiaan. Op 30 maart een 50-jarige Colombiaan en een 44-jarige Amerikaan. Bij beide ontsnappingen waren de gedetineerden gewapend.

De eerste keer ging het om een gasrevolver die door een van de bewaarders was binnengesmokkeld. De gedetineerde dwong daarmee een collega van de twee verdachten en een mede-gevangene naar de uitgang om daar de deur te openen. Bekenden van de Italiaan hadden het duo een beloning van 20.000 gulden in het vooruitzicht gesteld.

Voor de ontsnapping op 30 maart had de 27-jarige bewaarder een geladen pistool de inrichting binnengebracht. Twee gedetineerden konden ontsnappen. Ook nu liet een bewaarder zich gijzelen, waarbij hij erin toestemde dat het op scherp staande vuurwapen op zijn hoofd werd gezet. De verdachten verklaarden te handelen uit geldnood. De verdediging houdt de werkgever van de mannen voor medeverantwoordelijk. Beide verdachten waren onervaren, maar De Schie plaatste hen zonder enige opleiding of begeleiding tussen zware criminelen.

Uitspraak 25 april.