Verwarring in Moskou over BTW op kapitaal

MOSKOU, 12 APRIL. In Rusland is opnieuw verwarring ontstaan over de invoering van weer een nieuwe belasting. Deze keer gaat het over een heffing die grote gevolgen kan hebben voor buitenlandse investeringen, namelijk een BTW van 23 procent op dergelijke investeringen.

Westerse belastingadviseurs hebben de afgelopen dagen alarm geslagen over een decreet van president Jeltsin, dat eigenlijk het heffen van BTW op geldleningen betreft. Jeltsins decreet, dat volgens sommigen dateert van december en volgens anderen van januari, is bedoeld om belastingontduiking tegen te gaan. Bedrijven zouden elkaar namelijk in toenemende mate door middel van leningen betalen, waarover voorheen geen BTW werd geheven. Alleen leningen die via reguliere Russische banken worden verstrekt, zijn van de nieuwe belasting uitgezonderd.

Volgens het Moskouse kantoor van Price Waterhouse blijkt inmiddels dat de BTW óók kan worden geheven over het kapitaal dat buitenlandse bedrijven aan hun Russische vestigingen verstrekken om te investeren. “We hebben nog geen schriftelijke informatie, maar op dit moment vertellen we onze cliënten dat naar onze interpretatie de heffing zal worden opgelegd”, zei Kenny Hawsey, belastingadviseur bij Price Waterhouse. Als dat waar is zou van elke honderd dollar die een buitenlander hier wil investeren, 23 dollar naar de staatskas gaan.

Maar het is niet waar, zo heeft eerste vice-premier Oleg Soskovets gisteren gezegd in een spreekbeurt voor Amerikaanse zakenlieden. Volgens Soskovets waren de berichten over de belasting “provocaties”. Hij moedigde zijn gehoor aan de investeringen in Rusland op te voeren, maar gaf verder geen details.

Het plaatsvervangend hoofd van het staatsbelasting comité, Vladimir Zverkovski, was tegenover het persbureau Reuter echter minder stellig dan de vice-premier. “De kwestie van het belasten van buitenlandse leningen en investeringen bestaat”, zo gaf hij toe, “al kunnen we geen conclusies trekken uit het decreet van Jeltsin. Het decreet betreft inderdaad àlle rechtspersonen, maar we hebben ons nog niet bezig gehouden met aanvullende interpretaties.”