Vera Mann in My fair lady; Drie keer Claus en veel klassiek toneel in nieuwe seizoen

AMSTERDAM, 12 APRIL. Drie toneelgezelschappen hebben voor het komend theaterseizoen een stuk van Hugo Claus op het repertoire gezet. Het Noord Nederlands Toneel speelt het uit 1958 daterende Suiker, één van zijn eerste stukken, in de regie van David Amitin, met Peter Tuinman en Kikki Classen. Bij het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen de Claus-bewerking van Phaedra, met Elsie de Brauw. En het ongesubsidieerde Haarlems Toneel komt met De Spaanse hoer, door Claus gebaseerd op een vijftiende-eeuwse tekst van Fernando de Rojas, in de regie van Frances Sanders.

Afgezien van Toneelgroep Amsterdam, die haar plannen al eerder publiceerde, hebben de meeste gezelschappen weer gekozen voor een klassiek repertoire. Ger Thijs, de nieuwe artistiek leider van het Nationale Toneel, regisseert Britannicus van Racine en Dokters dilemma van Shaw. Gastregisseurs bij het Nationale Toneel zijn Johan Doesburg, met Shakespeare's Maat voor maat, en Peter te Nuyl met het recente Antichambre van Jean-Claude Brisville. Thijs' voorganger Hans Croiset brengt Het evenwicht, het nieuwe stuk van Botho Strauss.

Peter de Baan, artistiek leider van het Ro-theater, regisseert Hecabe van Euripides en een familievoorstelling van Collodi's Pinocchio. Bij het Ro keert ook Albee's befaamde Wie is bang voor Virginia Woolf? terug, met Krijn ter Braak en Geert de Jong als het oudere echtpaar. George van Houts en Leopold Witte regisseren Heartbreak house van Shaw, waarin Ton Lutz zijn rentree op het toneel maakt.

Bij het Theater van het Oosten komt artistiek leider Leonard Frank met De markies van Keith van Frank Wedekind. Koos Terpstra ensceneert op één avond de complete Troje-trilogie, waaruit hij eerder al Andromache en Neoprolemos in het theater bracht. Jos Groenier regisseert er La fausse suivante van Marivaux.

Bij het Noord Nederlands Toneel verschijnen Am Ziel van Thomas Bernhard, in de regie van Lidy Six, en een door Albert Lubbers geregisseerde Geloof, liefde, hoop van Odön von Horvath. En bij het Zuidelijk Toneel brengt Ivo van Hove niet alleen Rijkemanshuis van O'Neill, dat reeds tijdens het Holland Festival in première gaat, maar ook A streetcar named desire van Tennessee Williams, ditmaal onder de titel De tramlijn die verlangen heet, met Bart Slegers en Chris Nietvelt.

In de Stadsschouwburg in Amsterdam, die zijn honderdjarig bestaan viert, herleeft op 1 januari een oude traditie: de Gijsbreght, maar nu 'gespeeld en gezien door de ogen van jonge acteurs', in de regie van Margrith Vrenegoor en waarschijnlijk met muziek van Willem Breuker.

In de vrije sector wordt Het dagboek van Anne Frank hernomen, ditmaal met Boudewijn de Groot als vader Frank. Willem Nijholt sluit zijn Coward-trilogie af met Later is te laat (Present laughter), waarin ook Anne-Wil Blankers en Gerrie van der Klei verschijnen. Lodewijk de Boer regisseert Oleanna, het omstreden stuk van David Mamet, met Peter Faber als de hoogleraar die wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Verder veel nieuw Nederlands repertoire: De vreemde man van de als toneelschrijver debuterende Robert Long, met Margreet Blanken en Paul Röttger, een bewerking van De kip die over de soep vloog van Frans Pointl, met Nelly Frijda en Huib Broos, twee eenakters van Maarten Biesheuvel, onder de titel Biesheuvel bewerkt door Shireen Strooker, en de komedie De woonboot van Haye van der Heyden, met Trudy Labij en Gees Linnebank. Van der Heyden maakt voorts, onder auspiciën van het Haarlems Toneel, zijn regiedebuut met In de hemel mag alles van Theo Kling, met Henny Orri en Allard van der Scheer in de hoofdrollen.

Armando en Cherry Duyns hopen in de Herenleed-traditie een nieuwe voorstelling te maken onder de titel Een ongerieflijk tweetal. Erna Sassen en Wivineke van Groningen vormen een nieuw duo in de cabareteske sector, evenals Rob van Houten en Clous van Mechelen. Nieuwe musicals zijn Chess door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de terugkeer van My fair lady met Paul van Vliet als professor Higgins, Vera Mann als Eliza en Piet Bambergen als vader Doolittle.