Veertien jaar geëist voor overval op AH-filiaal

ARNHEM, 12 APRIL. Veertien jaar gevangenisstraf eiste de officier van justitie mr. J. Rijkers donderdag bij de rechtbank in Arnhem tegen een 30-jarige Bussummer. De man wordt verdacht van deelname aan een gewapende overval op een filiaal van Albert Heyn in Oosterbeek. Bij de overval werden op 14 mei 1990 twee personeelsleden doodgeschoten en werd een derde zo verwond dat hij zijn leven lang invalide zal blijven.

Rijkers vindt dat de Bussummer, samen met de naar Chili gevluchte hoofdverdachte, verantwoordelijk is voor die overval. Ook achtte hij bewezen dat het tweetal op 9 oktober 1989, een AH-filiaal in Baarn overvallen heeft. Daar vielen geen gewonden. Wel werd ruim 277.000 gulden buitgemaakt. De overval in Oosterbeek leverde de daders geen geld op omdat de kluissleutel niet werd gevonden.

Rijkers eiste gisteren, op de zesde zittingsdag in het proces, de veertien jaar gevangenisstraf wegens poging tot afpersing, met als strafverzwarende omstandigheid de dood van twee mensen en het zwaar lichamelijk letsel van de derde.

De hoofdverdachte zal, als hij aan Nederland wordt uitgeleverd, voor tweevoudige moord en poging tot moord terecht moeten staan. Hij wordt ervan verdacht met een riotgun op de slachtoffers te hebben geschoten. De Bussummer speelde bij de overvallen een ondergeschikte rol, aldus de officier.

Het proces rond de overvallen werd vanaf het begin gekenmerkt door verhalen van horen-zeggen en geruchten uit het Bussumse uitgaanscircuit. Binnen de groep, waartoe ook beide verdachten behoorden, werd veelvuldig van vriend of vriendin gewisseld. Ex-geliefden vertelden elkaar en anderen steeds verhalen door over hun vroegere liefdes.