Van Thijn wil drugsbeleid nog niet legaliseren

HEERLEN, 12 APRIL. Nederland mag trots zijn op zijn drugsbeleid, maar het is niet verstandig om het te belasten met nieuwigheden zoals het legaliseren van de softdrugs.

Dat heeft minister Van Thijn van binnenlandse zaken maandag verklaard in Heerlen na afloop van een werkbezoek aan de oostelijke mijnstreek waarbij hij de officiële opening verrichtte van het opvang- en adviescentrum voor drugsverslaafden. Het legaliseren van softdrugs, waarvoor Van Thijns PvdA maandag in een Kamerdebat pleitte, is volgens de bewindsman op zichzelf geen slecht voorstel. Maar Nederland moet wel rekening houden met de omringende landen, aldus de minister. “Het kost al moeite genoeg om het pragmatische Nederlandse beleid overeind te houden. Het staat toch al zwaar onder druk en het is geen goede zaak om die druk nog verder op te voeren door liberaliseringen.” De samenwerking tussen politie en hulpverleners noemde Van Thijn uniek. Hij zei zeer te spreken te zijn over het opvang- en adviescentrum in Heerlen waaraan hij alle steun toezegde.