Strijden tegen beknibbelen op AOW en tegen tasjesroof

De aanhang van het Algemeen Ouderen Verbond bestaat voornamelijk uit ouderen maar het programma gaat over meer dan de AOW alleen. Derde deel in een serie over nieuwkomers bij de Kamerverkiezingen.

EINDHOVEN, 12 APRIL. De partij is opgericht om te redden wat er te redden valt. Ontevreden ouderen die zich verwaarloosd voelden door de bestaande politieke partijen en door de dreigende beknibbeling op de AOW sloegen in september 1993 de handen in één. “Dat was nog voordat Brinkman en Van Velzen met de zogenaamde verkeerde presentatie van het CDA-programma kwamen”, zegt Jet Nijpels, lijsttrekker van het Algemeen Ouderen Verbond. Daarmee wil zij aangeven dat niet alleen de discussie over de AOW de reden is geweest om een ouderenpartij op te richten.

Na een fikse overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven (vijf zetels) besloot de partij aan de landelijke verkiezingen te gaan meedoen. Nijpels werd in december bij de partij gevraagd “als lijstduwer” maar werd al snel naar voren geschoven. Zij vindt zichzelf niet “te jong” als lijsttrekker van een ouderenpartij. “Ik maak me net zo goed zorgen over mijn oude dag.”

Haar politieke ervaring bij de VVD kwam de partij goed van pas. Nijpels was acht jaar raadslid voor de VVD maar stapte vorig jaar met ruzie op. Nijpels: “Ik kon niet achter onze eerste man staan. Die was zo onervaren en dat kun je de kiezer niet aandoen.” De VVD vindt ze niet slecht maar het AOV is “veel breder” van opzet. De VVD “hàd niet eens een ouderenbeleid”.

Het Algemeen Ouderen Verbond onderscheidt zich door een andere aanpak. Nijpels: “We denken vanuit de bevolking en zullen het beleid daarop afstemmen. We willen een korte-termijnbeleid en niet alle problemen voor ons uitschuiven. We beloven geen hemel op aarde maar we doen ook niet aan 'gekonkel van ingewijden' zoals de huidige partijen doen.”

Als voorbeeld noemt zij het IRT-debat. “Als ik in de Tweede Kamer had gezeten zou ik geweigerd hebben deel te nemen aan dat debat omdat de uitslag van tevoren al bekend was. Heel Nederland wist dat de PvdA en het CDA elkaar de hand boven het hoofd zouden houden.” Haar partij wil vooral de 'kleine criminaliteit' aanpakken omdat die veel meer indruk maakt op de mensen: “Van een tasjesroof schrikt een mevrouw in de straat veel meer dan van de verhalen over georganiseerde misdaad.”

En natuurlijk staat de ouderenpartij de bevriezing van de AOW niet toe. Deze moet zo snel mogelijk hersteld worden. In januari 1994 telde Nederland ruim twee miljoen 65-plussers. Dat aantal verdubbelt in de komende veertig jaar. Nijpels: “Hoe oud mogen we straks nog worden in Nederland? Niet ouder dan 70 en dan moeten we zeker een spuitje halen omdat we te duur zijn?”

Het financieren van de AOW is een probleem. De deskundigen binnen de partij hebben een berekening gemaakt hoe de AOW betaalbaar kan blijven. De wig (het verschil tussen bruto en netto inkomen) moet kleiner, de lonen kunnen lager waardoor werkgelegenheid ontstaat en de partij geeft nog een aantal oplossingen. De ouderenpartij is in haar ogen geen 'belangenpartij' omdat iedereen met ouder worden te maken krijgt. Nijpels: “Trouwens, we houden ons met meer vraagstukken bezig dan alleen het ouderenbeleid. We zijn een heel algemene partij. 'Liberaal' in de zin van grote aandacht voor een gezonde economie en 'sociaal' omdat we ons het lot van allen aantrekken. We komen niet alleen voor ze op maar we helpen ze ook op weg.”

De aanhang komt van verscheidene partijen. De partij werd opgericht door voornamelijk VVD'ers maar bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek dat vooral CDA'ers op de nieuwe partij hadden gestemd. “Veel proteststemmen”, geeft Nijpels toe. “Maar liever een proteststem voor ons dan een betuiging naar de ultra-rechtse partijen.”

Haar familie vindt het “schitterend” dat Jet waarschijnlijk voor de ouderen in de Kamer komt. Zwager Ed geeft adviezen en denkt met haar mee. Haar schoonvader is lijstduwer in de Kieskring Tilburg (“Bijna 80 jaar maar bloedfanaat”) en haar studerende dochter zorgde voor “jaarclubgenoten” die ondersteuningshandtekeningen plaatsen voor de kieskring in Utrecht. Ze zijn ook kritisch: na haar eerste televisieoptreden bij NOVA kreeg Jet Nijpels ontzettend veel commentaar op haar bloemetjesblouse. Maar de presentatie vonden de Nijpeltjes “uitstekend”.

    • Margot Poll