SNELLE SALADE

Voor 2 personen als voorgerecht:

230 gram artisjokharten uit blik (uitlekgewicht)

100 gram meikaas

1/2 grote avocado (circa 120 gram), geschild

120 gram komkommer, geschild

1 lente-uitje, zachte groen verwijderd

3 eetlepels zeer fruitige olijfolie extra vierge

zeezout

zwarte peper

4 blaadjes basilicum

10-12 zwarte olijven met pit (liefst de gerimpelde)

Laat de artisjokharten goed uitlekken en halveer ze. Snijd de meikaas en avocado in blokjes. Halveer het stuk komkommer overlangs, verwijder de zaadjes en snijd de komkommer in boogjes. Snijd het lente-uitje in dunne ringetjes. Doe alles in een ruime, tamelijk ondiepe schaal, sprenkel er snel de olijfolie over en schep alles luchtigjes om. Maal er zeezout en zwarte peper naar wens over, strooi het in stukken gescheurde basilicumblad en de olijven erbij en schep de salade nogmaals luchtigjes om. (Vergeet nu eens de azijn of het citroensap bij de salade, het gaat vooral om de smaak van die heerlijke olie aangescherpt met zeezout en zwarte peper).

Serveer de salade direct en geef er warm geroosterd brood bij. Bescheiden eters kunnen er een hoofdmaaltijd van maken door gegrillde lamskarbonades bij deze salade te serveren. Garneer in dat geval de karbonades met een in kwarten gesneden citroen zodat het vlees naar wens van een drupje citroensap kan worden voorzien. Een klein beetje zuur past dan wel, niet voor de sla maar voor de lichtkrokante vetrandjes van de karbonades.

    • Florine Boucher