Rente-optimisme beleggers drijft koersen omhoog

AMSTERDAM, 12 APRIL. Hernieuwd optimisme bij beleggers over de rente heeft de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen opgedreven, nadat de beurs gisteren ook al een goede dag had. Uitschieters vanochtend waren Akzo en Unilever.

AMSTERDAM Rondom het middaguur noteerde de Amsterdam EOE-index (AEX) van de 25 meest actieve aandelen 426,62 punten, bijna vier punten hoger dan het slot van gisteren en een fractie onder het hoogste niveau vanmorgen op 426,87 punten. Amsterdam kreeg behalve van het rente-optimisme ook een impuls van de buitenlandse beurzen die het goed deden. Londen was 23 punten beter, Parijs klom tien punten, Wall Street sloot gisteren 14 punten hoger. Alleen Frankfurt moest licht omlaag.

De laatste maanden waren de effectenbeurzen in Europa en de Verenigde Staten in de mineur, doordat enkele kleine renteverhogingen een eind hadden gemaakt aan de rentedalingen die de koersen in anderhalf jaar tijd spectaculair hebben opgedreven. Handelaren hebben het idee dat de rente nu weer even op of over zijn hoogste punt is en beleggers hopen dat de Duitse centrale bank, de Bundesbank, komende donderdag de rente verder verlaagt. De kooplust van beleggers werd nog verder aangewakkerd door het aflopen van optie-contracten vrijdag, waardoor er ene behoefte is aan stukken. Een lagere rente in Europa verzwakt in principe de Europese munten tegenover de Amerikaanse dollar, die vanmorgen dan ook een cent hoger stond dan gisteren.

Vooral de voedings- en drankenfondsen en cyclische waarden waren in Amsterdam gevraagd. Unilever ging in koers 3,70 omhoog en noteerde 208,40 gulden. Er was vooral veel vraag in de Verenigde Staten, waar de beursprestaties van de branche een tijdlang minder goed waren. Heineken was 3,50 beter op 232 gulden.

Onder de cyclische waarden was Akzo de koploper met een koersstijging van 4,20 tot 221 gulden. DSM ging mee met een 3,10 hogere koers op 131,80 gulden. Hoogovens zette een koersverbetering van 1,30 neer op 62,20 gulden. Papierconcern KNP BT ging veertig cent omhoog tot 49,80 gulden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft gisteren de koersverliezen van afgelopen vrijdag grotendeels goedgemaakt. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 14,57 punten tot 3.688,83.

De beurs had steun van de obligatiemarkt. Die reageerde positief op de daling van de prijzen van een aantal grondstoffen. Er viel verder weinig te beleven. Beleggers wachtten op de later deze week te publiceren maandelijkse cijfers over de inflatie en de industriële produktie in de VS. Bovendien zijn de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal in aantocht. De verwachtingen daarover zijn in het algemeen optimistisch.

TOKIO De onzekere politieke situatie in Japan en de onduidelijkheid over het vervolg in de gespannen handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten zorgden ook voor een zenuwachtige aandelenhandel op de effectenbeurs van Tokio. Bij een omzet van minder dan 300 miljoen aandelen verloor de Nikkei-index voor 225 fondsen 249,75 punten op 19.648,33.