Poolse beurscrash: beleggers in paniek

WARSCHAU, 12 APRIL. Op de effectenbeurs van Warschau zijn de aandelenkoersen gisteren verder ingestort. Het marktgemiddelde, de 'WIG-all share index', tuimelde 1.436,7 punten omlaag tot 11.959,7, een daling van 10,7 procent. Deze scherpe daling ontstond bovenop eerdere marktcorrecties waardoor de Poolse aandelenkoersen de afgelopen weken 42 procent van hun waarde kwijtraakten.

Marktdeskundigen denken dat de koersen nog verder zullen dalen voordat de bodem is bereikt. De koerscorrectie ontstond ruim een maand geleden en bracht allengs meer beleggers in paniek. De laatste dagen hangt een omvangrijk aanbod boven de markt waarvoor nauwelijks kopers zijn te vinden.

In 1993 stegen de aandelenkoersen genoteerd aan de in april 1991 gestarte effectenbeurs van Warschau - gemeten in zloty - mede opgedreven door speculatieve vraag, met bijna 1.100 procent. Met een marktwaarde voor de 23 beursgenoteerde ondernemingen van bijna 5,5 miljard gulden (eind 1993) is de Poolse beurs een betrekkelijk kleine nieuwkomer in Oost-Europa. Nadat al een reeks staatsbedrijven werden geprivatiseerd in de afgelopen jaren, heeft de Poolse regering enkele maanden geleden aangekondigd dat dit jaar nog een tiental additionele staatsbedrijven zullen worden afgestoten. Niet uitgesloten is dat de heersende beursmisère de uitvoering van dat voornemen vooralsnog in de weg staat. (Reuter)