Onderzoek recherche naar voorkennis bij politie van liquidatie

Niet bekend

In een verklaring zegt de Straver vandaag “het onderzoek met vertrouwen” tegemoet te zien. Hij verwijst daarbij naar een eerder onderzoek van het Haarlems Openbaar Ministerie, waaruit bleek dat de Criminele Inlichtingendienst (CID) “geen enkele blaam betrof”. Dit onderzoek werd begonnen naar aanleiding van berichten dat de CID van Haarlem zich bij het begeleiden van een informant in het criminele milieu verrijkt zou hebben. De informant moest door het verrichten van een reeks criminele activiteiten het vertrouwen winnen van de leiding van een criminele organisatie die op grote schaal in hasj handelde.

De nieuwe beschuldigingen zijn geuit aan het adres van het hoofd van de Haarlemse CID. Ze zouden afkomstig zijn van twee Haarlemse rechercheurs. Volgens die politiemensen zou het hoofd van de CID al twee dagen van tevoren op de hoogte zijn geweest van de moordaanslag op de drugshandelaar Van der Heiden. Het hoofd van de Haarlemse CID kwam eerder in het nieuws als degene die verantwoordelijk was voor 'de omstreden werkmethode' waardoor uiteindelijk het Interregionale Rechercheteam Noord-Holland/ Utrecht door de hoofdcommissaris van Amsterdam, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester van Amsterdam werd ontbonden.

De advocaat van de beide CID-rechercheurs hecht eraan te verklaren dat zijn cliënten deze beschuldiging niet in de openbaarheid hebben gebracht.

De hasjhandelaar Van der Heiden overleed vorig jaar op 10 april in het Brandwondencentrum van Beverwijk nadat hij eerder die dag het slachtoffer was geworden van een bomaanslag. Uit het dossier in de strafzaak tegen de Utrechtse hasjhandelaar Henk R. blijkt dat Van der Heiden betrokken was bij de verscheping in 1991 van een grote hoeveelheid hasj op het bevoorradingsschip Britannia Gazelle. De hasj moest op de Atlantische Oceaan van een Spaans schip worden overgenomen. Na het overladen voer de Britannia Gazelle naar de Doggersbank. Daar werd het schip geënterd door de Britse douane. Het was de grootste hoeveelheid hasj die ooit door de Britten in beslag was genomen.