Motown-museum

Lucas Ligtenberg vermeldt in zijn artikel over het Motown-museum (Weekagenda, 31 maart) dat het museum een onopvallende plaats heeft in Detroit en dat de gemeente Detroit aandringt op een verhuizing.

Wellicht is 'onopvallend' een nieuwe, politiek correcte omschrijving van getto, want dat lijkt het echte probleem. Het Motown-museum ligt ongunstig voor de massatoeristen met hun obsessie voor veiligheid. Toen ik een paar jaar geleden het museum bezocht bood de blanke taxichauffeur mij (blank) zelfs aan te wachten totdat ik veilig binnen was! Het probleem van de lokatie is overigens illustratief voor Motowns bijzondere verhouding met blank Amerika. Motowns succes was gebaseerd op het bewust aanboren van de blanke markt. Daarbij ging men concessies bepaald niet uit de weg. De verhuizing van het museum zal dus wel doorgaan.

    • Michiel Moll