Leerlingen krijgen vrij om te demonstreren tegen rechts

UTRECHT, 12 APRIL. Na een onmerkbaar commando dringen om tien uur opeens zo'n honderd jongeren de trappen van het Utrechtse stadhuis op. Arm in arm vormen ze een hecht cordon voor de ingang en slechts met moeite kunnen bezoekers het stadhuis nog binnen komen. Het blijkt slechts een generale repetitie voor later op de dag. Even later zit iedereen weer gemoedelijk te zonnen. Twee meisjes schenken koffie uit een thermoskan.

Zo'n 300 jongeren zijn vanmorgen een vreedzame blokkade begonnen van het Utrechtse stadhuis. Alle vier de ingangen zijn afgesloten. De jongeren keren zich tegen de installatie van vier rechts-extremistische gemeenteraadsleden die vanmiddag zal plaatsvinden. De politie is met 300 man personeel aanwezig en heeft aangekondigd dat de hoofdingang van het stadhuis in ieder geval zal worden vrijgehouden. Volgens politiewoordvoerder W. van Buuren zal de politie vooral de-escalerend optreden.

Het protest is ook gericht tegen de mogelijke komst van de leider van het Vlaams Blok, Filip Dewinter. De leider van extreem-rechts in België is door de lijsttrekker van het Nederlands Blok, W. Vreeswijk, uitgenodigd om de installatie in Utrecht bij te wonen. Aanvankelijk had Dewinter de uitnodiging geaccepteerd, maar vanmorgen werd bekend dat hij parlementaire verplichtingen elders heeft.

Per megafoon krijgen de demonstranten nog een laatste instructie: “Probeer ze tegen te houden, maar niet ten koste van alles. We willen een signaal afgeven. Over vier jaar mag er niemand meer van de Centrum Democraten of het Nederlands Blok in de raad zitten.”

Luid tromgeroffel op een olievat houdt de stemming erin. Aan de achterkant van het stadhuis schalt uit luidsprekers keiharde Marokkaanse muziek. De sfeer had in de loop van de ochtend als een grimmig karakter gekregen nadat was ontdekt dat onbekenden het stadhuis en het beeldje van Anne Frank op het Janskerkhof met hakenkruizen hadden beklad. De verf is onmiddellijk verwijderd.

Met kleurige strikjes in zijn kroeshaar staat Chris Verboven ontspannen een Cola te drinken. De leerling van het Herman Jordan Lyceum in Zeist heeft toestemming om één dag te demonstreren. De leerlingen van het Jordan kregen van de schoolleiding een briefje mee waarop de ouders hun toestemming voor de demonstratie konden geven. “Ik denk dat de helft van de aanwezigen hier van het Jordan is.”

Volgens Chris is afgesproken dat geen geweld gebruikt zal worden. “Er komt ook geen lawaai. We zullen heel erg stil zijn, maar we gaan met z'n allen voor de ingang staan.” Voor Chris Verboven was de instemming van zijn moeder geen probleem. “Ik ben elk jaar bij de grote anti-racisme demonstratie in Amsterdam.”

Arjen Snel, eveneens van het Jordan zegt wel problemen met de actie te hebben. “Met een blokkade discrimineer je toch ook weer, want bepaalde mensen mogen er niet in. Ik heb het er urenlang met mijn ouders over gehad. Ik heb geen toestemming van mijn ouders gekregen, maar ze weten dat ik hier ben. Ik ga wel op de trap staan, maar ik gebruik geen fysiek geweld.”

    • Bert Determeijer