Jeltsin krijgt in Spanje een lesje 'transición'

MADRID, 12 APRIL. Een praktijkcursus democratische basisvorming. Zo is in Spanje het staatsbezoek van de Russische president, Boris Jeltsin, al omschreven. Premier Felipe González en koning Juan Carlos gaven gisteren persoonlijk een toelichting op de wijze waarop de Transición - Spanjes overgangsperiode van de Franco-dictatuur naar de huidige democratie - werd aangepakt. Vandaag volgt deel twee van de cursus onder leiding van González.

Deze officiële reden van het bezoek komt voor de Spaanse premier in zoverre ongelegen, dat González de afgelopen week aanhoudend onder vuur lag vanwege een ware golf aan al dan niet vermeende corruptieschandalen die Spanje overspoelt. De belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve Partido Popular, spreekt in dit verband van de “geest uit het verleden” die Spanje nog steeds in zijn greep heeft. Van de zijde van de rechterlijke macht is al eerder opgemerkt dat het systeem van democratische balans en controle verre van optimaal functioneert.

Afgezien van het onderricht in de hedendaagse geschiedenis van Spanje zullen vandaag nog wat Spaans-Russische verdragen worden getekend. Woensdag reist de president door naar Barcelona, voor een tripje naar het Olympisch dorp dat er door de politieke omstandigheden vorig jaar bij inschoot, en voor een medische behandeling.

Het staatsbezoek, Jeltsins eerste sinds de gewapende opstand in Rusland in oktober vorig jaar, lijkt dan ook vooral bedoeld als bewijs dat de president gezond en wel in staat is zijn leiderschap waar te maken. Tot dusver voldoet het bezoek aan deze verwachtingen. Jeltsin maakte een ontspannen indruk en afgezien van een lichte stijfheid leek de president redelijk vlot ter been.

Spanje, op zijn beurt, kan na de recente problemen binnen de Europese Unie ook wel enige positieve aandacht in het diplomatieke verkeer gebruiken. Wat niet wegneemt dat de Spanjaarden gemengde herinneringen hebben aan het Russische staatshoofd. Na zijn vorige bezoek in 1990 - toen nog als eenvoudig afgevaardigde - was vooral het imago blijven hangen van een ongelikte beer die niet met zijn handen van de Spaanse gastvrouwen en de drank kon afblijven. Die reis eindigde in het ziekenhuis van Barcelona waar Jeltsin werd geopereerd, naar verluidt aan een hernia.

Sindsdien is de lijst met mogelijke kwalen - hartproblemen, levercirrose - er niet kleiner op geworden. Bijzondere aandacht gaat dan ook uit naar de ontmoeting die Jeltsin morgen in Barcelona heeft met het artsenteam dat hem vier jaar geleden onder behandeling heeft gehad. Om iedere suggestie weg te nemen dat het hier een uitgebreid onderzoek of erger betreft, is van Russische zijde meegedeeld dat Jeltsin de medici in de suite van zijn hotel zal ontvangen.

    • Steven Adolf