Hoek Loos ziet geen opleving economie

AMSTERDAM, 12 APRIL. Hoek Loos, producent en leverancier van gassen voor de industrie en de gezondheidszorg, ziet nog geen tekenen van een opleving van de economie in Nederland. Het Schiedamse bedrijf genereert vijftig procent van zijn omzet bij Nederlandse en Belgische chemiebedrijven, een sector waar het volgens bestuursvoorzitter ir. J.P Jager Bruining “kwakkelen geblazen is.”

De orderportefeuille van het midden- en kleinbedrijf in de metaalbranche - een andere belangrijke klant van Hoek Loos - noemde Jager Bruining gisteren tijdens een toelichting op de jaarcijfers zelfs “bedroevend.” Dat Hoek Loos vorig jaar niettemin de resultaten zag stijgen schrijft Jager Bruining volledig toe aan een agressief overnamebeleid waarbij Hoek Loos 300 miljoen gulden op tafel heeft gelegd voor de aankoop van twee nieuwe bedrijven. Uitsluitend door deze aankopen heeft Hoek Loos vorig jaar kans gezien bedrijfsresultaat, omzet en netto winst verder te laten stijgen.

In Nederland werd Hoek Loos op 1 juni eigenaar van de gassenfabriek van het Duitse Linde-concern in IJmuiden. Aanvankelijk had Hoek Loos hierin een belang van 25 procent. In de Verenigde Staten werd Industrial Welding & Tool Supplies (IWTS) overgenomen, waardoor Hoek Loos in de staat Georgia (Atlanta) een marktaandeel van 40 procent opbouwde. Met de toegenomen actviteit in de Verenigde Staten kwam de omzet van Hoek Loos vorig jaar voor het eerst uit boven de 500 miljoen gulden. De Amerikaane actviteiten droegen daar 100 miljoen aan bij. Waarbij ook werd geprofiteerd van een hogere dollarkoers.

Door de overname van de twee bedrijven bedragen de langlopende leningen van Hoek Loos momenteel ongeveer 160 miljoen gulden en zijn de rentelasten explosief gestegen naar 13 miljoen gulden. Waardoor het bedrijfsresultaat van 73,8 miljoen sterk verwaterde. De netto winst steeg naar 41,9 miljoen. De winst per aandeel kwam uit op 6,34 gulden. Aan dividend wordt 2,35 uitgekeerd.

De overname van de gassenfabriek in IJmuiden is gedeeltelijk betaald met aandelen aan Linde, dat haar belang in Hoek Loos daardoor zag toenemen van 45 naar 58 procent. Tussen het Duitse concern Linde en Hoek Loos bestaat een uitwisseling van technische know-how waar beide bedrijven elkaar voor betalen. Voor een overname door Linde is Jager Bruining niet bevreesd. Er zijn afspraken gemaakt om elkaars markten te ontzien. Het grotere Duitse concern is vooral actief in Europa. De markt voor Azië is voor Hoek Loos te ver weg en te onoverzichtelijk, waardoor eigenlijk alleen de Amerikaanse markt voor het Schiedamse bedrijf in aanmerking komt om verder te expanderen.

Wat de thuismarkt in Nederland betreft streeft Hoek Loos er naar haar positie te consolideren. Maar als toeleverancier van gassen aan de medische- en industriële markt en de voedingsindustrie staan de resultaten volgens Jager Bruining in Nederland sterk onder druk. De vraag naar gasflessen is door de teruggelopen economische actviteiten gedaald, maar ook de concurrentie is genadeloos. “De concurrentie is nergens zo moordend als in Nederland, waar alle grote bedrijven actief zijn”, zegt Jager Bruining. “Het Lopez-verhaal is hier in korte tijd erg populair geworden. Omdat wij als toeleverancier van bedrijven fungeren, merken we dat duidelijk. Als je de prijs niet accepteert is je contract weg. Wij zijn echter op veel terreinen actief. Daardoor zijn we minder kwetsbaar dan een toeleverancier in de auto-industrie waar een fabrikant door het verscheuren van een contract een bedrijf in één keer de nek om kan draaien.”