Harm Ottenbros

Inderdaad werd Harm Ottenbros zeer verrassend in 1969 in België wereldkampioen op de weg bij de prof-wielrenners. Hij bleek slimmer te zijn dan de grote Eddy, de favoriet bij uitstek. Maar dat was niet het enige wat Harm, de adelaar van Hoogerheide, heeft bereikt, zoals Hugo Camps ons wil doen geloven (NRC Handelsblad, 8 april).

Harm was onder anderen de kermiskoning van de Nederlandse koersen in 1971 en 1974. Hij won enkele étappes in de Ronde van Zwitserland en één in de ronde van België; enkele keren werd hij tweede in een étappe van de Tour de France. In 1974 won hij de Trofee Top-Telesport.

Was Ottenbros nog maar onder ons, zo schrijft Camps. Ja inderdaad, waren er nog maar Nederlandse profrenners van zijn kaliber. Ook al kon hij dan amper een echte berg op, strijdvaardig was hij wel.

    • M.D. Kilsdonk