Griekse extremisten schieten Albanese grenswachten dood

ATHENE, 12 APRIL. Een tot nu toe onbekende groep van Griekse extremisten heeft zich gisteren verantwoordelijk verklaard voor een aanval op een Albanese grenspatrouille, zondag, waarbij twee Albanese grenswachten werden doodgeschoten en drie anderen verwond. Het incident heeft tot een nieuwe crisis in de relaties tussen Griekenland en Albanië geleid.

De groep, die zich het 'Bevrijdingsfront van Noord-Epirus' (MAVI) noemt, eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag in een verklaring die het blad Eleftherotypia werd toegezonden. Noord-Epirus - zoals de Grieken het zuiden van Albanië noemen - is “slechts een stap van Moeder Griekenland verwijderd” en is “in de steek gelaten”, aldus de verklaring. De omstandigheden in het gebied, waar een Griekse minderheid woont, zijn dusdanig dat volgens de verklaring veel Grieken worden gedwongen te vertrekken. De Griekse regering doet “niets” om dit proces tegen te gaan. “Deze criminele onverschilligheid van de kant van de Griekse staat is het mooiste geschenk voor de Albanese chauvinisten die de Grieken willen ontwortelen en hen uit hun woningen in Noord-Epirus willen verdrijven”, aldus de verklaring.

Zondag drongen zes of zeven mannen, volgens de Albanezen gekleed in Griekse legeruniformen, door tot in een basis van de Albanese grenspolitie, vier kilometer van de Grieks-Albanese grens, en openden het vuur. De twee slachtoffers werden gisteren in aanwezigheid van 30.000 mensen begraven.

De Albanese regering reageerde woedend op het incident. President Sali Berisha sprak van “een lelijke, vijandige en uitzonderlijk ernstige daad van Griekenland tegen Albanië, voor de gevolgen waarvan de Griekse regering de volledige verantwoordelijkheid draagt.” Hij legde verband met de Griekse steun voor Servië en zei dat die erop is gericht “de Servische agressor in het noorden van de Balkan aan te moedigen” en het zuiden van de Balkan voor de “expansionistische doeleinden” van de Serviërs te destabiliseren. Athene, aldus Berisha, “keert terug naar een bendenbeleid en steunt het terrorisme”.

De Griekse regering heeft elke verantwoordelijkheid voor het incident van de hand gewezen en tegengesproken dat Griekse militairen bij het incident betrokken zijn geweest. “Griekenland is niet bereid op enige provocatie in te gaan of enige onbewezen aanklacht te accepteren. Elke poging de Griekse regering in verband te brengen met dergelijke daden is absoluut onaanvaardbaar”, aldus de Griekse regeringswoordvoerder gisteren. (Reuter, AP)