Foto

STRAATSBURG, 12 APRIL. De Russische nationalist Vladimir Zjirinovski heeft demonstrerende joodse jongeren in Straatsburg die hem een neonazi noemden uitgescholden, bespuugd en bekogeld met steentjes, planten en aarde.

De studenten hadden zich verzameld buiten het Russische consultaat in het Oostfranse Straatsburg, waar Zjirinovski de parlementaire assemblée van de Raad van Europa had toegesproken. “Ik zal jullie vermoorden met mijn atoompistool, ik breek jullie koppen”, schreeuwde Zjirinovski. Frankrijk heeft Zjirinovski gewaarschuwd dat hij het land wordt uitgezet als hij moeilijkheden maakt. Hij mag maximaal een week in Straatsburg blijven om de vergadering van de assemblée mee te maken en heeft geen toestemming de stad te verlaten. Zjirinovski ontkent een antisemiet te zijn, maar zegt wel dat zijn partij de krachten van het zionisme bestrijdt. Verslaggevers hebben onlangs in Alma Ata documenten gevonden waaruit zou blijken dat zijn vader Ejdelstejn heet en dat Zjirinovski zijn naam heeft veranderd om zijn joodse wortels te verbergen. (Foto AP)