Fokker Space praat met NIB, Urenco

ROTTERDAM, 12 APRIL. De ruimtevaartpoot van Fokker, Fokker Space & Systems (FSS) praat met de Nationale Investeringsbank (NIB) en Ultra Centrifuge Nederland (UCN), grootaandeelhouder van Urenco over een toekomstig samenwerkingsverband. Binnen 14 dagen wordt een voorstel over samenwerking voorgelegd aan de raad van bestuur van Fokker.

UCN heeft vanochtend bevestigd dat gesprekken met Fokker Space & Systems worden gevoerd. Beide gesprekspartners zijn in handen van de overheid en daarmee blijft Fokker Space Nederlands.

Sinds Fokker Space & Systems in 1987 een zelfstandige werkmaatschappij van Fokker werd, is het bedrijf op zoek geweest naar een deelnemer in het risicodragend kapitaal. De overname van Fokker door het Duitse Dasa maakte de toekomst voor de Nederlandse ruimtevaart industrie zeer onzeker omdat de ruimtevaartpoot van Dasa veel omvangrijker is dan die van Fokker en omdat de twee met elkaar concurreren. Fokker, en dus het Duitse Dasa, blijven deel uitmaken van Fokker Space & System.

UCN is geen onbekende voor Fokker. UCN ontwierp de klimaatbeheersing voor de Fokker 100 met het daarbij behorende kleppensystemen. UCN werkt ook mee aan de mechaniek voor zonnepanelen waarvan Fokker Space de grootste leverancier in Europa is. “Het ligt voor de hand dat je als toeleverancier ook aandeelhouder wordt”, zegt W.P. van der Elst, woordvoerder namens UCN. “Vanuit de optiek van Fokker Space & Systems is het gebruikelijk dat je naar partners zoekt die je kent.” Van der Elst wil niet zeggen in welk stadium de onderhandelingen die begeven.

De Nationale Investeringsbank wil niet bevestigen dat het in gesprek is met Fokker Space. “Wij geven geen informatie over mogelijke transacties met mogelijke commerciële ondernemingen, zegt NIB-directeur A.W. Veerman.

Minister Andriessen (economische zaken) liet gisteren bij de opening van het nieuwe gebouw van Fokker Space in Leiden al doorschemeren dat de regering weer vertrouwen heeft in de Nederlandse ruimtevaart. “Het werk van Fokker Space heeft een belangrijke spin-off naar de industrie”, aldus Andriessen. Maar volgens de minister is het voor Fokker Space & Systems wel noodzakelijk dat een Nederlandse partner wordt gevonden voor het risicodragend kapitaal.

Wanneer NIB en UCN deel gaan uitmaken van Fokker Space, is in ieder geval gewaarborgd dat het ruimtevaartbedrijf Nederlands blijft. De Nationale Investerings Bank maakt onderdeel uit van het Ministerie van Economische Zaken en Ultra Centrifuge Nederland is voor 99 procent in handen van de overheid. UCN bezit een derde van de aandelen van uraniumverrijker Urenco Ltd. die op haar beurt alle aandelen van Urenco Nederland in handen heeft.