Faillissement aangevraagd voor Lijnco

GRONINGEN, 12 APRIL. Voor speciaaldrukkerij Lijnco BV in Groningen is gisteren bij de Groninger rechtbank het faillissement aangevraagd. Dit bevestigt de advokaat van Lijnco mr. M.J. Ubbens. Het bedrijf ligt sinds gistermiddag stil. De 335 werknemers van Lijnco, ooit met 700 werknemers de grootste werkgever in de stad Groningen, zijn vanmorgen ingelicht door de directie.

Lijnco kampt met een miljoenenschuld. De personeelsleden hebben nog vier weken loon tegoed. Lijnco boekte de afgelopen vijf jaar een verlies van 17 miljoen gulden. Er is één serieuze overnamekandidaat voor het failliete Lijnco. Genoemd wordt drukkerij Proforms (120 werknemers) uit Heerhugowaard, die bereid zou zijn een deel van het machinepark en ongeveer 100 van de 335 werknemers over te nemen. De personeelsleden die niet overgaan naar de overnamekandidaat kunnen een bepaalde periode, afhankelijk van leeftijd en ervaring, een beroep doen op het Garantiefonds van de bedrijfstak.

De overige aandeelhouders van Lijnco zijn de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), NORO en de Amrobank. De Nederlandse Participatie Maatschappij (NMP), voor 35 procent aandeelhouder in het nieuwe Lijnco, heeft zich teruggetrokken. De afgelopen dagen is koortsachtig overleg gepleegd over het voortbestaan van het bedrijf. Lijnco, marktleider van kettingformulieren, verkeert al jaren in de problemen. De markt voor de kettingformulieren viel de afgelopen jaren sterk terug. Volgens oud-werknemers en de bonden kampte de onderneming bovendien met een slecht management. In 1993 haalde Lijnco nog een omzet van 90 miljoen, de cijfers over de eerste twee maanden duiden nu op een vermindering tot 60 à 70 miljoen voor dit jaar.