Door dope twintig meter winst met discus

NEUSS, 12 APRIL. Sportwetenschappers uit de vroegere DDR wisten in de lente van 1977 al zeker dat vrouwen de discus met behulp van doping maximaal twintig meter verder konden werpen. Honderd meter hardlopen onder de 11,2 seconden was voor een vrouw uitgesloten zonder gebruik van 'hulpmiddelen'.

Dat schreef dr. Manfred Hoppner in een rapport aan het Oostduitse ministerie van staatsveiligheid. Hoppner was vroeger de chef-arts van de sportmedische dienst (SMD) van de DDR en rapporteerde over doping onder de naam 'IM Technik'. Prof. Werner Franke uit Heidelberg heeft de rapporten van Hoppner getoetst en in een serie artikelen voor de Berliner Zeitung verwerkt.

In de lente van 1977 schreef Hoppner dat de toepassing van anabole steroiden al in 1966 begon en versterkt werd doorgevoerd voor de Olympische Spelen van 1972 in Munchen en 1976 in Montreal. “Tegenwoordig worden ze in alle olympische sporten bij alle nationale selecties toegepast met uitzondering van zeilen en damesturnen.”

“De positieve werking”, schreef Hoppner zeventien jaar geleden, “van anabolen op de prestaties is onomstreden. In sporten met meetbare verrichtingen is de werking duidelijk bewijsbaar.” Hoppner kwam tot de volgende prestatie verbeterende verschillen bij gebruik van anabolen: kogelstoten mannen: 2,5 tot 4 meter; kogelstoten vrouwen: 4,5 tot 5 meter; discuswerpen mannen: 10 tot 12 meter; discuswerpen vrouwen: 11 tot 20 meter; kogelslingeren: 6 tot 10 meter; speerwerpen vrouwen: 8 tot 15 meter; vijfkamp vrouwen: hoger puntentotaal van 20; 400 meter vrouwen: 4 tot 5 seconden; 800 meter vrouwen: 5 tot 10 seconden; 1.500 meter vrouwen: 7 tot 10 seconden.

Hoppner achtte ongewenste bijverschijnselen van de middelen onvermijdelijk gezien de fysiologisch-biologische aspecten van de vrouw. Hij experimenteerde met de 27-jarige atlete Gummel. Zij had als persoonlijk record kogelstoten 17 meter 86. Van 28 juli tot 13 oktober 1968 slikte ze dagelijks twee tabletten Turinabol. Ze werd daarop in Mexico olympisch kampioene met een wereldrecord van 19 meter 61.

Tot de hereniging van Duitsland stootten twintig vrouwen (DDR 17, Bondsrepubliek 3) de kogel verder dan twintig meter. Sinds de eenwording heeft geen vrouw dat meer gepresteerd. Dezelfde ontwikkeling is zichtbaar bij het discuswerpen en andere onderdelen. (SID)