Daimler-Benz: in '94 terugkeer winst

STUTTGART, 12 APRIL. Het Duitse industriële conglomeraat Daimler-Benz, waarvan vliegtuigbouwer Fokker onderdeel is, verwacht dit jaar weer winst te boeken, na een verlies van 3,3 miljard D-mark over 1993.

Topman E. Reuter maakte vanmorgen in Stuttgart bekend dat Daimler-Benz over de eerste drie maanden van dit jaar een operationele winst heeft geboekt. Ook in het laatste kwartaal van 1993 werd winst gemaakt (442 miljoen mark), zodat het verlies over de eerste negen maanden enigszins werd ingelopen.

Het netto resultaat kwam in 1993 uit op 615 miljoen mark, tegen 1,45 miljard in 1992. De winstval deed zich voor in alle sectoren waarin het concern actief is, zo liet Reuter weten. Het hele Daimler-concern zette 97,7 miljard mark om, 4 procent minder dan in 1992.

Reuter baseerde zijn positieve winstverwachting op de “duidelijke” stijging van de omzet van het gehele concern in de afgelopen maanden. Hij waarschuwde tegelijk dat 1994 “weer geen gemakkelijk jaar” zou zijn voor Daimler-Benz door de hoge voorzieningen voor reorganisaties die het concern ook dit jaar moet treffen. Bij het gehele concern werkten eind vorig jaar 373.396 mensen, bijna tienduizend minder dan eind 1992. In 1995 verwacht Reuter een algeheel herstel van de winstgevendheid van alle onderdelen van Daimler-Benz.

Uit de cijfers blijkt dat Fokker, dat in 1993 460 miljoen gulden verlies leed, ruim de helft van het verlies van moederbedrijf Dasa voor zijn rekening neemt. Het verlies van de lucht- en ruimtevaarttak van Daimler-Benz nam toe tot 994 miljoen mark, tegen 503 miljoen in 1992. De omzet van Dasa daalde 10 procent.

Mercedes-Benz, de autotak van het concern die het grootste deel van de omzet levert, is mede als gevolg van de slechte gang van zaken op de automarkt in de rode cijfers terechtgekomen. Het verlies van Mercedes-Benz bedroeg ruim 1,2 miljard mark, tegen een winst van 2,3 miljard in 1992. De omzet van Mercedes-Benz daalde van 66,5 miljard tot 64,7 miljard mark. Bij AEG slonk de omzet met 3 procent en werd een verlies geboekt van 935 miljoen (1992: winst van 23 miljoen).

Bij Debis, waarin de dienstverlening van Daimler-Benz is opgenomen, groeide de omzet met ongeveer 20 procent. Hier steeg het verlies van 276 naar 336 miljoen mark.

Op de effectenbeurs van Frankfurt noteerde de koers van Daimler-Benz omstreeks het middaguur onveranderd op 878 D-mark. De resultaten van Daimler-Benz waren overeenkomstig de verwachtingen van beleggers.(Reuter)