Crematie rockster Cobain besloten uit angst voor fans

SEATTLE, 12 APRIL. De Amerikaanse rockzanger Kurt Cobain, die vrijdag zelfmoord pleegde, zal in besloten kring gecremeerd worden. Omdat fans in de VS heftig op de dood van de zanger van Nirvana reageren, vreest men dat een openbare begrafenis 'dierentuin-achtige taferelen' zal opleveren, aldus een woordvoerster van de groep, die nog geen datum van de plechtigheid kon geven.

Een 28-jarige fan van Nirvana heeft Cobains zelfmoord gekopieerd en schoot zichzelf maandag met een pistool door het hoofd. Volgens zijn huisgenoot 'uit wanhoop over de dood van Kurt Cobain.'

Het slachtoffer, dat even buiten Seattle woonde, bezocht zondag met vrienden een openbare herdenkingsdienst voor de Nirvana-zanger in Seattle. Op die bijeenkomst, die door enkele duizenden Nirvana-fans werd bezocht, waren bandopnames te horen van de afscheidsbrief van Cobain, voorgelezen door zijn vrouw Courtney Love. Cobain schreef dat hij niet langer de passie voelde om door te gaan met zijn muziek. De fan die zich zelf ombracht had volgens een politie-woordvoerder voor zijn dood veel alcohol gedronken en was al langer depressief door relatie- en geldproblemen.

Een plaatselijk crisiscentrum in Seattle heeft sinds de dood van Cobain vijftig procent meer telefoontjes dan normaal te verwerken gekregen. De stijging komt voor rekening van Nirvana-fans, die boos en bedroefd zijn over de dood van hun idool, en van ouders de willen weten hoe ze mogelijke zelfmoordplannen van hun kinderen kunnen herkennen.

Muziekwinkels in Groot-Brittannië melden een grote toename van de vraag naar de cd's van de popgroep. Vooral de verkoop van de laatste twee cd's die de groep opnam, Nevermind en In Utero, is gestegen sinds vrijdag. In de zondag uitgebrachte Britse albumlijst is Nevermind (1991) 53 plaatsen gestegen en In Utero (1993) 59 plaatsen. Een woordvoerder van de grootste platenzaak-keten van Groot-Brittannië sprak de verwachting uit dat beide albums volgende week in de top tien van best verkochte cd's staan. (Reuter)