VVD'ers mogen niet te opgewonden doen

Over de ophef rondom CDA-lijsttrekker Brinkman mochten de liberale Kamerleden van hun woordvoerder niet praten in het Casino van Den Bosch.

De VVD-campagne mocht niet beginnen met enig leedvermaak maar met een euforische feeststemming waarin de leus 'Maak van de VVD de sterke tweede partij', wat te laag gegrepen lijkt. De peilingen voorspellen een nek-aan-nek-race en met de commotie over de eerste man van het CDA lijkt voor de liberalen de status van eerste partij binnen handbereik.

In de wervelende VVD-show heeft vertrekkend VVD-Kamerlid Nel Rempt nog wel een waarschuwing voor de beginners. “Pas op voor de pers, wees er altijd voor op de hoede”, zegt ze tegen voormalig journalist Kees Mijnten die als gastheer optreedt. Samen met journalist Pierre Huyskens, huisvriend van de VVD en ook columnist bij het Algemeen Dagblad, presenteert Mijnten, adviseur in public relations, de liberale show. Mijnten is ook voormalig voorlichter van minister Hanja Maij-Weggen, maar zijn ex-werkgever krijgt er in liberale kring flink van langs. Annemarie Jorritsma - met de VVD-Kamerleden Erika Terpstra, Hans Dijkstal en Robin Linschoten - lid van het liberale 'topteam', spreekt een hard vonnis uit. “Als Hanja weggaat, is dat een zegen voor Nederland en een ramp voor Europa. Maij gaat natuurlijk in Europa ook niets klaarmaken. Dat wordt dus niets.”

Op de klanken van een warenhuismuziekje laten Mijnten en Huyskens het campagne voerende VVD-team de revue passeren. Uitzinnig enthousiast laten de Kamerleden merken hoe zeker ze zijn van de zege en in het reclamefilmpje is het ritmisch tromgeroffel te horen alsof het oppositionele executiepeloton zich opstelt om de coalitie te liquideren. Enkele 'bekende Nederlanders', onder wie schaatser Hein Vergeer, hardloopster Nelli Cooman en kok Joop Braakhekke prijzen verder de bekende VVD'ers aan. Linschoten moet van hen wat meer Jeanne d'Arc worden, Erika zou een 'moord-premier' zijn en Jorritsma moet nog wat meer afvallen. Van Bolkesteins intellectuele exercities is onder de liberalen weinig te merken. (DJE)

    • Koen Greven
    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink