Vink haalt zijn gram in derby tegen 'Samp' met magistrale treffer

GENUA, 11 APRIL. In de Italiaanse Serie A is scoren heilig. En als je dan een doelpunt maakt dat vergeleken wordt met de solo van Maradona tegen Engeland op het wereldkampioenschap in Mexico (1986) ben je even een zoon van God. Marciano Vink onderging het gisteren allemaal als een droom. Na twee maanden mocht hij weer eens meedoen, nog wel in de beladen derby van Genoa tegen Sampdoria (1-1). Dan Petrescu was geschorst en daardoor kon trainer Francesco Scoglio de ex-Ajacied als derde buitenlander opstellen naast John van 't Schip en Tomas Skuhravy.

Vink bulkte van energie, demonstreerde al in de derde minuut zijn befaamde demarrage nadat hij verdediger Serena de bal had ontfutseld. Hij haalde vervolgens de achterlijn maar zijn inzet ging toen nog voorlangs. Hoe anders was dat bijna een kwartier later. Op eigen helft ontving Vink de bal en begon na zijn directe tegenstander Jugovic te hebben uitgekapt aan een indrukwekkende solo waarbij hij vier tegenstanders één voor één passeerde. Vervolgens schoot de bal in een laatste krachtsinspanning via de handen van Sampdoria-doelman Pagliuca in de kruising.

Een zeldzaam doelpunt voor de Italiaanse competitie. Dat beaamde later ook Ruud Gullit. “Normaal gesproken kan zo'n actie helemaal niet. Onze trainer Eriksson was ook erg kwaad dat Vink zoveel spelers kon passeren.”

Vink haalde zijn gram. Wilde hij bewijzen dat hij geen miskoop is geweest? Het was een soort wraakexpeditie op iedereen die hem de afgelopen maanden niet zag staan. De ontlading sprak boekdelen. Hij balde zijn vuisten, trok zijn shirt uit en sprintte naar de Genoa-aanhang achter het doel aan de andere kant van het veld. Opnieuw klopte hij een groot aantal spelers op snelheid, ditmaal zijn ploeggenoten die hem wilden bespringen.

Na dat doelpunt voelde Vink zich Rambo. Hij won bijna elk duel en steeds beroerde hij de bal als een gelouterde vedette. Tot hij in de tweede helft leeggestreden raakte. Het gebrek aan wedstrijdritme wreekte zich, hij kreeg kramp en werd vervangen. Maar na afloop van de wedstrijd was hij de gevierde held. Werd hij van camera naar camera gesleept. “Zoiets maak je maar een keer in je leven mee”, verzekerde hij iedereen.

En hij genoot ook nog van een andere genoegdoening. Had hij zijn vriendin Yvonne niet wat beloofd voor de wedstrijd? “Ze is vandaag jarig. Ze zei vorige week: 'Het enige en mooiste cadeau dat je me kunt geven is dat je speelt tegen Sampdoria en dat je een doelpunt maakt'. Ik heb met spelers ook nog tal van weddenschappen afgesloten dat ik zou scoren. Het moest nu maar eens gebeuren. Hier zeggen ze: In zo'n wedstrijd heb je de kans om je ballen te laten zien.”

Dan wordt hij onderbroken door de teamarts en krijgt hij een zoen op beide wangen. De pretoogjes maken duidelijk dat de ellende van de afgelopen maanden even is vergeten. Zijn nieuwe leven in Genua ging tot nog toe allerminst over rozen. Hij werd vorige zomer gepresenteerd als een tweede Rijkaard, maar in de voorbereiding moest hij al afhaken. Door de hitte raakte hij zoveel kilo's vocht én gewicht kwijt dat hij erg kwetsbaar werd voor ziektes. Bovendien liep de Amsterdammer twee gaatjes op in zijn trommelvliezen nadat hij tegen AS Roma een bal tegen zijn oren had gekregen. Tijdens het seizoen sukkelde Vink voortdurend met blessures. De laatste wedstrijd tegen Lecce had hij weer last van griep. Het publiek wist dat niet en trakteerde hem op een fluitconcert. Gullit: “Dat is het lot van een buitenlander. Je moet altijd iets extra's brengen. En als dat niet lukt sta je ernaast. Daarom ben ik heel blij voor Vink. Ik heb hem na de wedstrijd opgezocht en gefeliciteerd.”

Het is de vraag of Vink met zijn krachtsexplosie een einde heeft gemaakt aan zijn lijdensweg. Genoa bezit vijf buitenlanders - in december werd Lajos Detari nog aangetrokken - en dat zijn er elke wedstrijd twee te veel. Vink staat nog twee jaar onder contract bij de rossoblu. Hij heeft zijn zaakwaarnemer Rob Jansen na een gesprek met voorzitter Spinelli al opdracht gegeven uit te zien naar een andere club. Want Genoa ziet Marciano Vink slechts als een opstapje.