Veterane als vijfde in slijtageslag

LIVERPOOL, 11 APRIL. De galopperende grootmoeder Rosemary Henderson heeft zaterdag bij de Grand National geschiedenis geschreven door met haar paard Fiddler's Pike als vijfde te eindigen. Dat was het beste resultaat ooit door een vrouw behaald in deze hindernisrace op Aintree. Vrouwelijke jockeys verwierven pas zeventien jaar geleden het startrecht bij de Grand National. Tot nu toe probeerde veertien keer een amazone succes te behalen. Alleen Geraldine Rees haalde in 1982 de finish. Ze werd achtste.

De 51-jarige Engelse oma, echtgenote en secretaresse van een in paarden gespecialiseerde veearts, deed het zaterdag aanmerkelijk beter, gezien ook het grote aantal uitvallers. Ze verbeterde nog meer records. Ze was de oudste deelnemende vrouw in de gescheidenis van de wedstrijd en bereed zaterdag het oudste deelnemende paard. Haar eigendom Fiddle's Pike is al 13 jaar en dus aardig op leeftijd voor zo'n loodzwaar evenement. “Hij heeft het eigenlijk wel gehad. En ik zeker”, zei Henderson na afloop.

De 147e Grand National werd gewonnen door Miinnehoma, gereden door Richard Dunwoody. Het winnende paard is eigendom van de Engelse komiek Freddie Starr. Die hield aan de zege een kwart miljoen gulden over. Miinnehoma versloeg in de spannende slotfase op Aintree, waar het aanhoudend slechte weer het doorgaan van de race bijna verhinderde, Just So met ruim een lengte. Favoriet Moorcroft Boy leek tot de laatste hindernis probleemloos op de overwinning af te stevenen, maar de energie was ineens op. Alle aansporingen van jockey Adrian Maguire waren vergeefs.

De andere kanshebbers Double Silk en The Fellow vielen uit, letterlijk. Slechts zes van de 36 gestarte combinaties haalden de finish. De meesten bleven onderweg in de prut steken, 19 gingen onderuit. In 1928 bleven slechts twee paarden met hun berijder over in de slijtageslag. Ernstige ongelukken deden zich dit weekeinde in tegenstelling tot in het verleden - de afgelopen 25 jaar moesten 13 paarden worden afgemaakt - niet voor. De Grand National, bezocht door 55.000 toeschouwers, verliep gladjes. Vorig jaar was het al bij de start een enorme chaos en moest de race worden geannuleerd. Nu waren betere voorzorgsmaatregelen genomen. Allereerst door de traditionele startband waarin in 1993 enkele paarden verstrikt raakten, af te schaffen en te vervangen door een modern apparaat. En bovendien door een flink aantal activisten, die protesteerden tegen de 'Grand National paardenslachterij', van te voren op te pakken.