Topspeler en bondscoach botsen voor EK badminton in Den Bosch

DEN BOSCH, 11 APRIL. Het broeit< binnen de Nederlandse badmintonselectie, met als grootste onruststoker de belangrijkste troef voor succes in het individuele toernooi op het Europees kampioenschap in Den Bosch. Jeroen van Dijk heeft geen vertrouwen in bondscoach Huub Franssen, maar profiteerde dit weekeinde wel van de Nederlandse lobby toen bleek dat twee topspelers zich voor het evenement afmeldden. Na enige druk van buitenaf, werd er niet opnieuw geloot en bleef voor Van Dijk een eenvoudig speelschema gehandhaafd.

Op de openingsdag won het Nederlands team gisteren met 5-0 van Wales. Pierre Pelupessy, Astrid van der Knaap en de dubbels Ron Michels/Quinten van Dalm, Michels/Erica van den Heuvel en Hoogland/Van den Heuvel stuitten bij hun eerste opdracht op te verwaarlozen tegenstand. Noorwegen volgt nog en tegen Finland moet daarna terugkeer in de topcategorie worden afgedwongen.

Van Dijk stelde de afgelopen dagen de werkwijze van bondscoach Franssen aan de orde: een fanatieke schoolmeester, die zich ergert aan de laconieke houding van de Nederlandse badmintontoppers en via “Spartaanse methodes” wereldkampioenen denkt te kweken. Franssen wilde gisteren niet reageren op de kritiek van zijn voornaamste selectielid, Van Dooremalen sloot zich er diplomatiek bij aan. “Na het evenement willen we met Van Dijk rond de tafel gaan zitten. We willen nu rust binnen de ploeg”, zei Franssen.

Van Dijk, afgelopen jaar negen maanden buitenspel door een hardnekkige rugblessure, is de Nederlandse favoriet voor het enkelspel. Hij hoorde zaterdag dat twee van zijn rivalen in Den Bosch afwezig zullen zijn door blessures. De als eerste geplaatste Deen Stuer-Lauridsen en de sterke Engelsman Darren Hall meldden zich af, twee spelers die in het speelschema van Van Dijk zaten. De Duitser hoofdarbiter Kellermann besloot zaterdag opnieuw te loten, maar kwam gisteren om onduidelijke redenen op zijn besluit terug. Vooral de oppositie van de Nederlandse ploeg heeft waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld. Van Dijk heeft door de afmeldingen en de uitgebleven nieuwe loting een riant uitzicht gekregen op het bereiken van de halve-finale en de eindstrijd.

Van Dijk zegt dat hij de bondscoach Franssen niets meer kan leren, Franssen en zijn werkgever hebben daar duidelijk andere ideëen over. Volgens de bondscoach heerst er echter binnen de badmintonsport een “ja-maar-cultuur”; een topper willen worden zonder daarvoor de broodnodige inspanningen te willen leveren, fysiek niet tot het uiterste willen gaan. “Het enige woord dat leidt tot topprestaties is discipline”, is de mening van Franssen.