SEMIPROF: Korfbalster Jeanette van Beek

Ik wilde vroeger altijd al een jongen zijn. Heb nooit veel vriendinnen gehad. Speelde nooit met poppen of zo. Ik ben wat dat betreft geen echte vrouw. Op mijn afdeling ben ik de enige vrouw. Daar raak je aan gewend. En de klant verwacht ook een man als hij een computer-monteur opbelt.

“Als klein meisje was ik altijd met mijn vader aan het klussen in de schuur. Heel creatief bezig. Hij was vroeger profvoetballer bij Elinkwijk, Bertus van Beek. Ik heb zelf nog even aan zaalvoetbal gedaan. Het was in die tijd, dat ik met mijn tweelingzus mee ging naar een korfbaltraining van een vriendinnetje. Ik vond het meteen hartstikke leuk. Het is heel anders dan in een voetbalkantine. Mensen die er niets van af weten hebben het over 'mandjesbal', maar zeker in de zaal is het echt topsport. Korfbal is voor iemand die het nooit heeft gedaan moeilijk te begrijpen.

“Ik begon bij SMS op Zuilen, maar die club bestaat niet meer. Nu speel ik bij Allen Weerbaar in Amsterdam. We trainen drie keer in de week. Omdat ik bereikbaar moet zijn voor een klant, mis ik nog wel eens een training. M'n tweelingzus speelt bij PKC. Die is nog veel fanatieker. Zij had de pech dat ze geblesseerd was. Nu mocht ik naar het WK in Taiwan. Sinds de nieuwe bondscoach, Harry Dassen, de bezem er door heeft gehaald, word ik niet meer geselecteerd voor het Nederlands team. Maar ik ben pas 29. Denk dat dit juist de topjaren zijn.

“Ik werk nu drie jaar bij ICL. Het is best wel raar gelopen. Ik was als KVV'er in opleiding bij Defensie voor verkeersleider. Toen moest ik door een blessure een dag missen. Dat viel helemaal in verkeerde aarde. Ik ben daarna geswitcht naar de electronica, maar op een gegeven moment zag ik het echt niet zitten. Die ambtenaren-mentaliteit stond me helemaal niet meer aan.

“Je mocht alleen weg als je binnen een maand een andere baan vond. Dat lukte. Bij ICL vroegen ze een monteur, bij voorkeur een vrouw. Ik had na mijn Mavo en Havo alleen een cursus electronica gedaan. Ik geloof dat ik de enige vrouw was die solliciteerde. Het is heel afwisselend werk. Je hebt binnendiensten en buitendiensten. Op kantoor probeer je een klant telefonisch te helpen. Bij het 'pointer sale-gebeuren' ben je bij klanten op bezoek. Laatst belde iemand aan op m'n huisadres. 'Ik heb een pakketje voor uw man, zei hij'. Ik heb dat nooit als een probleem ervaren. De mannen worden juist een stuk aardiger, als ze zien dat ze met een vrouw te maken hebben.