Recordresultaten voor de Efteling

KAATSHEUVEL, 11 APRIL. Voor attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel was 1993 een 'superjaar'. Wat financieel resultaat en bezoekersaantallen betreft, werden records geboekt. Dit heeft directeur P. Beck van de Efteling dit weekeinde in Kaatsheuvel bekendgemaakt.

Vorig jaar kochten 2,5 miljoen mensen een kaartje, een stijging van 8,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast telde het park 200.000 abonnementshouders. De omzet steeg van 88 naar 110 miljoen gulden. De investeringen bedragen dit jaar 40 procent. Over de winst trad Beck niet in detail.

De resultaten van de Efteling steken gunstig af bij moeilijkheden die veel andere Europese attractieparken hadden. Beck schrijft de voorspoedige gang van zaken deels toe aan het ontvangen van de Applause Award vorig jaar in het Amerikaanse Dallas. “Dat is een soort Oscar en daarom mogen wij ons nu het beste attractiepark ter wereld noemen”, aldus de Efteling-directeur. Andere redenen voor het succes zijn het goede voorjaar en het aanslaan van de nieuwe attractie Droomvlucht. Ook hebben 'publieksacties' in samenwerking met bedrijven hun vruchten afgeworpen.

Van de bezoekers kwam vorig jaar 77 procent uit Nederland, 12,5 procent uit België, 9 procent uit Duitsland en 1 procent uit Groot-Brittannië. De Efteling zoekt zijn groei steeds meer in het buitenland. De komende jaren krijgt het park een uitgaanscentrum, een bungalowpark, een tweede hotel en een golfbaan. Als deze projecten gereed zijn, bereikt de Efteling volgens Beck met ongeveer 3,5 miljoen bezoekers het verzadigingspunt.