Politie faalt in beveiliging van loods voor hasj

ROTTERDAM, 11 APRIL. Een partij hasj met een geschatte straatwaarde van tien miljoen gulden kon begin dit jaar uit een opslagloods bij een politiebureau worden gestolen omdat het de politie van Dordrecht ontbrak aan duidelijke leiding. Ook bezat het politiepersoneel onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel.

Dit schrijft de commissie die de diefstal heeft onderzocht in een rapport dat vandaag openbaar is gemaakt. De commissie bestaat uit de burgemeester van Oud-Beijerland, de voorzitter van de Regionale Dienstcommissie, de chef van de dienst operationele ondersteuning en de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie.

Op 27 januari werd een truck met oplegger met vijfduizend kilo hasj in 's-Gravendeel in beslag genomen. De surveillancedienst constateerde glasscherven in de buurt van de truck en een schroevedraaier. De truck met oplegger werd vervoerd naar loods 57 van de politie in Dordrecht. Uit onderzoek bleek dat de inhoud van de container op de oplegger bestond uit vijf-liter blikken waarvan een gedeelte abrikozenpulp bevatte en de rest hasj. De loods werd met een hangslot afgesloten. Op zondagmorgen 30 januari bleek dat alle hasj was verdwenen. In de zijgevel van de opslagplaats was een gat gemaakt.

De commissie stelt vast dat er geen maatregelen werden genomen om diefstal uit de loods te voorkomen, al wist het merendeel van de betrokken politiemensen dat de opslagloods niet was beveiligd. Er werden wel suggesties gedaan om de loods beter te beveiligen, bijvoorbeeld door wagens van de Mobiele Eenheid voor de loods neer te zetten en de truck met oplegger met de achterkant tegen een muur klem te zetten. Maar “het onderwerp is slechts terloops aan de orde geweest”, aldus de commissie. Volgens de commissie is er sprake van onvoldoende gevoel voor de eigen verantwoordelijkheid “op individueel niveau”.

Volgens een woordvoerder van de politie Zuid-Holland Zuid is de diefstal “een duidelijk leermoment geweest”. “Je zou op de gang van zaken kunnen reageren met: de hoogst verantwoordelijke moet het zich maar aantrekken, maar we zijn nu juist bezig met een cultuuromslag. We willen toe naar een situatie van 'zelfsturing'.” Het politiepersoneel van de regio Zuid-Holland Zuid moet in de toekomst meer van de eigen verantwoordelijkheid uitgaan en niet de verantwoordelijkheid leggen bij functionarissen die in rang boven hen staan. De loods is inmiddels beveiligd met een alarminstallatie. “Voor de installatie van het alarm lag voor de diefstal al een afspraak klaar.”