PASTEL DE PAPAS

Een Argentijns gerecht waarin de traditionele vulling van de empanadas is verwerkt. Het recept illustreert dat Spanje niet het enige Europese land is geweest dat een stempel heeft gedrukt op de Argentijnse keuken. Het gebruik van oregano verraadt de invloed van Italië.

Voor 4 personen:

1 - 1 1/2 kilo aardappelen

zout, (cayenne)peper

melk, boter

1 ui

75 gram rozijnen

chili- of Madam-Janetpeper, of sambal

3 eetlepels olie

600 gram rundergehakt

1 theelepel oregano

50-75 gram groene olijven zonder pit

2 hardgekookte eieren

Neem zoveel aardappelen als u gewend bent te eten. Kook ze gaar en maak er een stevige puree van met wat melk, een klontje boter en zout en peper. Pel en snipper de ui, laat de rozijnen wellen in warm water. Snijd de peper (soort en hoeveelheid naar smaak) fijn. Verhit de olie en fruit hierin de snippers ui. Voeg het gehakt toe en bak het bruin en korrelig. Bak de stukjes peper en de oregano even mee. Verwarm de oven voor op 200 ß8C. Giet de rozijnen af. Snijd de olijven in kwarten en roer deze met de rozijnen door het gehakt. Breng het gehakt met zout en (cayenne)peper op smaak. Snijd de eieren in de lengte in 6-8 partjes. Neem een beboterde - liefst doorzichtige - ovenschaal. Daarin gaan drie lagen. Eerst de helft van de puree; strijk de bovenkant daarvan glad. Dan het gehaktmengsel en de partjes ei. De rest van de puree vormt de toplaag. Laat het gerecht in de oven, in 20-30 minuten tijd, goed heet worden. Eet er een salade bij.