Overval Oekraïeners op leden Russische marine

MOSKOU, 11 APRIL. Honderdtwintig Oekraïense commando's hebben vannacht een marinebasis in Odessa bestormd en drie hoge Russische officieren gearresteerd en geboeid afgevoerd. De spanning tussen Rusland en de Oekraïne loopt op, aangezien de kwestie van de eigendom van de voormalige Sovjet-vloot nog altijd niet is opgelost.

Volgens een woordvoerder van de Russische Zwarte-Zeevloot bevonden zich op het moment van de actie honderd Russische marinemensen op de basis alsmede tweehonderd familieleden en burgerpersoneel. Ze zouden zich niet verzet hebben om te voorkomen dat er slachtoffers zouden vallen. “Ze (de commando's) hebben verscheidene burgers gewond, onder wie kinderen. Ze drongen huizen binnen en vernielden ramen”, aldus de woordvoerder. De Russische commandant van de Zwarte-Zeevloot, admiraal Edoeard Baltin, omschreef de actie als “een daad van ongecontroleerde bandietenformaties”. De Oekraïeners zouden de overige Russische militairen nog op de basis vasthouden.

Rusland en de Oekraïne zijn gezamenlijk eigenaar van de voormalige Sovjet-vloot die op de Krim is gestationeerd en driehonderd kleinere en middelgrote schepen telt. De meeste opvarenden zijn Russisch.

In de nacht van vrijdag op zaterdag had zich een incident voorgedaan toen Russische marinemensen een schip van Odessa naar Sevastopol wilden varen. De Oekraïense kustwacht greep in omdat ze vreesde dat het vaartuig, met hoogwaardig hydrografisch en verbindingsmateriaal aan boord, in handen van de Russische eenheden in Sevastopol zou vallen. Bij de confrontatie werd een Oekraïense commandant aan boord van het omstreden schip door Russische matrozen gearresteerd. (Reuter)