Onbegrip spelers Feyenoord over vele wisselingen

ROTTERDAM, 11 APRIL. Een aantal spelers van Feyenoord loopt ontevreden rond en overweegt op zoek te gaan naar een andere club. Ze hebben er moeite mee dat ze de ene keer wel en de andere keer niet spelen en dat de trainers daarover geen uitleg geven. Volgens Geert Meijer behoren die spelers mans genoeg te zijn om het uit zichzelf te begrijpen. “En bij wie dat niet lukt moet hier niet blijven”, spreekt hij duidelijke taal.

Feyenoord speelde dit seizoen nooit langer dan twee wedstrijden in dezelfde opstelling. Voortdurend vonden er wisselingen plaats. Dat heeft volgens de trainers met de tegenstanders te maken. Meijer noemt dat “aanpassen in positieve zin”. “Tegen NAC zetten we als centrale middenvelder natuurlijk niet Gorré tegenover Lokhoff, maar hebben we daar een bijtertje nodig. Dus speelt Bosz en dan hoeven we niet meer naar Lokhoff om te kijken.”

Gisteren tegen Sparta stond Bosz weer niet opgesteld. Hij begreep dat niet. “Ik vind dat ik recht heb op uitleg. Ik ben geen piepeltje.” Bosz was niet de enige Feyenoorder die verbolgen was dat hij niet mocht meedoen. Ook Maas en Trustfull zaten met een gezicht als een oorwurm naast Van Hanegem in de dug-out. De sfeer was om te snijden.

Routinier Bosz vindt dat hij altijd behoort te spelen. Die reactie is wel begrijpelijk. De middenvelder haalt steeds een voldoende als hij mag meedoen. Hij behoort echter niet tot de spelers die altijd worden opgesteld als ze fit en niet geschorst zijn. Dat zijn bij Feyenoord De Goey, Van Gobbel, De Wolf, Fräser, Witschge, Taument en Blinker. Vooral Witschge was dit seizoen een paar keer aan vervanging toe. Volgens de trainers ontbreekt het echter aan een goed alternatief voor zijn positie op links. “Wij stellen geen spelers op omdat ze vriendjes van mij of Willem zouden zijn”, aldus Meijer. Bosz denkt zelf wel dat zijn slechte verstandhouding met Van Hanegem invloed heeft op zijn meespelen. De twee praten niet met elkaar.

Ulrich van Gobbel is momenteel uit vorm. Vooral hij was er schuldig aan dat Sparta verscheidene grote kansen kreeg. Van Gobbel werd twintig minuten voor tijd vervangen. Meijer: “Hij liep met z'n kop naar beneden. Dan weet je dat het niet lekker met hem gaat en kun je hem beter later douchen. Misschien is hij te veel bezig met de vraag of hij wel of niet naar het WK gaat.” Van Gobbel hoeft voorlopig echter niet voor zijn plaats te vrezen. Van Hanegem laconiek: “Hij was niet in goede doen, maar dat kan volgende week weer anders zijn.”

Of Dean Gorré zondag tegen Vitesse zal spelen is nog niet duidelijk. “Ik weet het echt niet meer.” Hij mocht wel tegen Sparta meedoen. En Gorré had juist verwacht niet meer in de opstelling van Feyenoord te zullen voorkomen. Hij kreeg onlangs een verlaagd contract aangeboden en trok daaruit de conclusie dat de trainers het in hem niet meer zagen zitten. Gisteren stond hij echter alweer voor de derde achtereenvolgende keer in het basisteam. Gorré scoorde twee keer.

Volgens Geert Meijer is het meespelen van Gorré een bewijs dat hij met collega Van Hanegem nog steeds vertrouwen in de speler heeft. Alleen, zo stelt de trainer, heeft de middenvelder niet zodanig gepresteerd dat hij een beter contract verdient. “Hij kan in de Nederlandse competitie een goede speler zijn, maar wij moeten ook internationaal denken.” Meijer weet zeker dat Gorré ook volgend seizoen “heus niet weinig” kan verdienen bij Feyenoord. Volgens Gorré zou hij er met zijn basissalaris éénderde op achteruitgaan. “Van Hanegem heeft steeds gezegd dat ik geduld moet hebben. Nou, dat geduld wordt zo niet beloond.”

Met de winstpremies die hem in het vooruitzicht zijn gesteld zou Gorré wel in de buurt kunnen komen van het bedrag dat hij dit seizoen heeft verdiend. “Maar als ik op de tribune zit krijg ik niks.” Wat moet Gorré doen? Meijer: “Hij moet gewoon hard knokken om in Feyenoord 1 te komen.” Het zou ook kunnen dat Gorré wordt opgesteld om hem onder de aandacht van geïnteresseerde clubs te brengen. Van Hanegem ontkende dat gisteren na de wedstrijd tegen Sparta. “Dan zou ik met de poen van de anderen spelen.” Gorré heeft desondanks besloten weg te gaan bij Feyenoord. Er is interesse uit Engeland. “Ik wil hier niet als een soort twaalfde man blijven.”

De vraag is of de technische staf rouwig zal zijn om een eventueel vertrek van spelers als Gorré, Trustfull, Bosz en Van Loen. Van Hanegem wil volgend seizoen met een kleinere selectie trainen. Er zal toch plaats gemaakt moeten worden voor een paar nieuwe aankopen en verhuurde spelers die straks weer in De Kuip terugkeren. Van Hanegem zei weer een aantal spelers te huur willen aanbieden, zoals de IJslandse tweeling Gunnlaugsson. Ook ligt het voor de hand dat er er één of twee centrumspitsen voorgoed of tijdelijk zullen verdwijnen. De laatste aankoop Larsson speelde gisteren in de punt van de aanval, terwijl Obiku op de reservebank zat en zijn collega's Kiprich en Van Loen helemaal niet tot de selectie behoorden.

Sparta-trainer Han Berger concludeerde na de derby tegen Feyenoord dat zijn ploeg dit seizoen nog niet zo veel kansen had gehad in een uitwedstrijd als gisteren in De Kuip. Toch verloor Sparta met 5-1. Alleen Dennis de Nooijer scoorde door de benen van de blunderende Oranje-doelman Ed de Goey, maar de Spartanen kregen nog verscheidene andere mogelijkheden. Bogarde had pech met een schot op de paal. “Het had wel 5-4 kunnen zijn”, bekende Feyenoord-trainer Geert Meijer.

Feyenoord maakte de kansen wel af. De Zweed Hendrik Larsson heeft zijn sinds zijn komst bij Feyenoord nog niet gescoord. De spits was echter wel bij drie van de vijf doelpunten van de landskampioen betrokken. Achtereenvolgens scoorden Blinker, Gorré, Blinker, Witschge en Gorré. Berger bekritiseerde na afloop het verdedigende spel van zijn ploeg en sprak van “lulligheid en knulligheid”. “Dit was wat mij betreft een verkeerd soort spektakel.”

    • Hans Klippus