Omgevallen vat oorzaak van brand

ZAANDAM, 11 APRIL. Een vat vloeistof dat van een vorkheftruck viel is vrijwel zeker de oorzaak geweest van de grote brand bij het Zaanse bedrijf Eurofill afgelopen vrijdag. Dit heeft de politie na haar eerste onderzoek bevestigd.

Nog onduidelijk is wat er in dat vat heeft gezeten. Nadat het nablussen zaterdagmiddag was voltooid, zijn de politie, de arbeidsinspectie en de milieudienst van Zaanstad hun onderzoek begonnen. De conclusies worden eind deze week verwacht. Op basis van het proces verbaal dat elke dienst opmaakt, moet de officier van justitie uiteindelijk beslissen of er redenen zijn om vervolging in te stellen.

Het nablussen heeft ruim twintig uur geduurd, omdat er bij het ontwarren van de hoop verwrongen staal voortdurend kleine brandhaarden werden gevonden. Bij de brand werden de produktiehal en een pand van een daarnaast gelegen binderij volledig verwoest.

Tijdens de brand werd gevreesd dat er grote hoeveelheden giftige stoffen konden vrijkomen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, aldus de brandweer, omdat de opslagloods gespaard is. Het bedrijf, dat spuitbussen afvult met alle denkbare werkstoffen (van kunstsneeuw tot insectenverdelger), drijfgassen en oplosmiddelen, moest volgens de milieuvergunning de voorraden van de stoffen buiten de produktiehal opslaan. Bovendien moesten de giftige stoffen gescheiden worden opgeslagen van de brandbrare, niet giftige stoffen. Volgens de brandweer voldeed het bedrijf aan deze voorschriften. Het dodelijke slachtoffer is zaterdag geïdentificeerd. Het blijkt de vermiste werknemer van het bedrijf. Eén gewonde verkeert nog in levensgevaar.